BABY DOC

Povratak diktatora užario Haiti

20.01.2011 u 11:28

Bionic
Reading

Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier, bivši haićanski diktator, koji se u nedjelju iznenada vratio iz pariškog egzila nakon 25 godina odsutnosti, osim za korupciju optužen je i za teška kršenja ljudskih prava i za zločine protiv čovječnosti, javlja BBC

Optužnicu su podigli novinarka Michele Montas, bivša glasnogovornica glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona, te još tri Haićanina koji su bili u zatvoru kao politički zatvorenici tijekom Duvalierove diktature (1971. - 1986).

Vijest stiže dan nakon što je Duvalier (59) optužen za korupciju, zbog čega se nalazi u kućnom pritvoru, to jest, kako smo jučer izvijestili, izoliran je u luksuznom hotelu u kojem je odsjeo.

Duvalier odbija te optužbe, ali je Montas izjavila agenciji AFP da je predala kompletnu dokumentaciju o Duvalierovim zločinima državnom tužiteljstvu.

Ona i kolege ga terete za ilegalna zatvaranja, progon neistomišljenika (smatra se da je oko 100.000 Haićana napustilo zemlju tijekom Duvalijerove diktature), uništavanje privatne imovine, mučenje političkih zatvorenika te kršenja građanskih i političkih prava.

Montas nije pritom priložila dokaze o ubojstvima opozicionara, za što Duvaliera terete organizacije za zaštitu ljudskih prava.
Poput oca, koji je također vladao kao diktator, Duvalier se poslužio paravojnim odredima smrti poznatima kao Tontons Macoutes kojima je kontrolirao zemlju.

Analitičari ne uspijevaju odgovoriti na pitanje zašto se, kada postoje toliki dokazi protiv njega, 'Baby Doc' uopće vratio iz francuskog egzila. Duvalier je kazao da je 'došao pomoći svom narodu', a njegovi odvjetnici tvrde da je došao kako bi se uključio u politički život zemlje koja čeka drugi krug predsjedničkih izbora.

Još jedan bivši haićanski problematični vođa, prvi demokratski izabrani predsjednik (2000), Jean-Bertrand Aristide, iz južnoafričkog egzila, kamo su ga 2004. potjerali građani i američke trupe, najavljuje povratak iako se i protiv njega spremaju optužbe zbog kršenja ljudskih prava, ali i smaknuća, kao što je bilo ubojstvo supruga novinarke Montas.

U toj ekstremno siromašnoj karipskoj državi, koju je prije godinu dana pogodio potres i pobio 250.000 ljudi, i jedan i drugi diktator još imaju simpatizera.