PREKRŠAJ BEZ SANKCIJA

Povjerenstvo za sukob interesa: Bernardić nije smio prihvatiti stipendiju poslovne škole

30.10.2019 u 12:30

Bionic
Reading

Povjerenstvo za sukob interesa utvrdilo je u srijedu da je Davor Bernardić povrijedio načelo transparentnog djelovanja iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kada je 2014. prihvatio stipendiju visoke poslovne škole Cotrugli u iznosu od 263.000 kuna

Za povredu tog članka zakon ne predviđa sankcije. Povjerenstvo je ocijenilo kako je Bernardić, koji je tada bio šef zagrebačkog SDP-a i saborski zastupnik te stranke, povrijedio načelo djelovanja, jer je stipendiju primio kao političar, a ne kao stručnjak, budući da se u trenutku sklapanja ugovora Bernardić tri godine nije bavio znanstvenim i stručnim radom.

Stipendija se nije dodjeljivala na temelju objektivnih kriterija već na temelju diskrecijske procjene same škole koja, ovisno o vlastitoj procjeni, stipendiju dodjeljuje izuzetnim i perspektivnim pojedincima.

Bernardić je 2014. sklopio ugovor o stipendiji s tom školom u iznosu od 263.000 kuna te se obvezao na 120 sati istraživačkog, znanstvenog i konzultatntskog rada kao i da će biti promotor i ambasador škole.

Povjerenstvo je ocijenilo kako se u ovom slučaju ne radi o daru jer se iz ugovora vidi da se radi o dvostranom pravnom odnosu, ali se dužnosnik našao u odnosu ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost prilikom odlučivanja o privatnim visokoškolskim ustanovama.

Povjerenstvo je kaznilo saborskog zastupnika Hrvoja Runtića s 4000 kuna koje će platiti u četiri rate jer nije u svoju imovinsku karticu unio porezni dug i dug prema fizičkoj osobi.

Povjerenstvo je također odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv saborskog zastupnika Ivana Pernara zbog toga što je putem društvenih mreža reklamirao vitamin C trgovačkog lanca DM, budući da je utvrđeno da Pernar nije bio ni u kakvom poslovnom odnosu sa tom tvrtkom.

Postupak neće biti pokrenut ni protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer nije utvrđen nikakav osobni interes gradonačelnika vezan uz prošlogodišnji posjet predsjednika Gradske skupštine Jagodine Dragana Markovića Palme, čiji je posjet izazvao negodovanje javnosti.

Povjerenstvo je odgodilo razmatranje slučaja saborskog zastupnika Siniše Varge vezano uz obavljanje konzultantskih poslova.