PRIJEDLOG ODBORA ZA USTAV

Povjerenica za informiranje bit će Musa ili Križanec

15.10.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav predložio je da se novi povjerenik, odnosno povjerenica za informiranje izabere između docentice sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Anamarije Muse i HRT-ove novinarke Sandre Križanec. Isti izbor prije dva tjedna ponudio je i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, no tko će biti konačan izbor saborskog plenuma, saznat će se u petak

Na tajnom glasovanju Odbora za Ustav Musa je dobila podršku svih sedam nazočnih članova dok se za Križanec izjasnilo njih pet, a dva su bila protiv.

HDZ-ovi članovi Odbora nisu ni bili na sjednici jer se istovremeno održavala sjednica Kluba zastupnika te stranke.

Podsjetimo, Odbor za Ustav u ožujku je raspisao javni natječaj za izbor povjerenika na koji se javilo osam kandidata. Sedam od njih ispunjavalo je sve uvjete te su prošli kroz sigurnosnu provjeru i saslušanje na Odboru za Ustav i Odboru za medije.

Povjerenik za informiranje ubuduće će preuzeti poslove vezane uz pravo na pristup informacijama, sada u nadležnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka.

U svom radu je samostalan i neovisan, a odgovara Saboru.

Prema ovlastima zadanima zakonom, povjerenik za informacije 'štiti, prati i promiče Ustavom zajamčeno pravo na pristup informacijama'. Osim toga, pratit će provedbu Zakona o pravu na pristup informacijama, ali i obavljati nadzor i provoditi inspekcijski nadzor provedbe zakona te podnositi optužni prijedlog i izdavati prekršajni nalog za utvrđene prekršaje.

Sukladno zakonu, plaća će mu biti u visini plaće potpredsjednika radnih tijela Sabora, odnosno minimalno 14 tisuća kuna.