'DAN KATASTROFE' ZA PALESTINCE

Povišeno stanje pripravnosti na obljetnicu osnutka Izraela

13.05.2011 u 10:46

Bionic
Reading

Snage sigurnosti u petak su stavljene u povišeno stanje pripravnosti zbog opasnosti od nasilja prigodom palestinskog obilježavanja obljetnice 'Nakbe', 'katastrofe' njihova egzodusa nakon osnivanja izraelske države 1948. godine

'Policija je stavljena u stanje pripravnosti i rasporedila je tisuće muškaraca kao pojačanje istočnom Jeruzalemu, kao i na sjeveru Izraela', gdje je koncentrirana većina arapskog stanovništva, kazao je njezin glasnogovornik Micky Rosenfeld.

Istaknuo je da se ne radi o 'maksimalnom stanju pripravnosti' i nije spomenuo nijedan incident.

Policija je ograničila pristup platou džamija u starom gradu Jeruzalema, u istočnom dijelu grada koji je Izrael anektirao 1967, povodom 63. obljetnice osnutka Izraela.

'Samo će muškarci stariji od 45 godina i oni koji imaju izraelsku osobnu iskaznicu imati pristup platou', kazao je glasnogovornik, isključujući Palestince koji ne stanuju u istočnom Jeruzalemu.

Državni radio objavio je da je sedam postrojbi došlo kao pojačanje uobičajeno raspoređenim postrojbama na okupiranoj Zapadnoj obali, a svi su dobili upute da se suzdrže od krvoprolića.