izazovna operacija

Povijesni let Croatia Airlinesa - iz Kine dovozi više od 70 hrvatskih državljana

18.07.2020 u 19:55

Bionic
Reading

Avion Croatia Airlinesa večeras slijeće u Zagreb s više od 70 hrvatskih državljana, koji se u Hrvatsku vraćaju iz Kine

Riječ je o repatrijacijskom letu kojim se vraća više od 70 hrvatskih državljana, a direktor prometa Croatia Airlinesa Davor Mišić za RTL Danas je rekao kako je riječ o izazovnoj operaciji i povijesnom letu kojim je prevaljeno osam tisuća kilometara u svakom smjeru, što je dosad najdulji let koji je obavio Croatia Airlines.

Avion Airbus 320 je noć prije odletio za Kinu prevozeći 120 mladih kineskih sportaša koji su boravili u Hrvatskoj.

'Ovo je dosta izazovna operacija, radi se o najduljem letu ikad, a tu je i pandemija koronavirusa. Posada je prošla dva testa na Covid-19, imaju dodatna zaštitna odijela, rukavice i maske, a maske su moral imati i svi putnici. Čuli smo se tijekom leta i za sada sve ide po planu', rekao je Mišić za RTL.

Objasnio je dalje kako su, zbog duljine leta aktivirali dvije posade, koje su se izmijenile u Kazahstanu, gdje je avion sletio i zbog dopune goriva.

'U Kini su bile dosta restriktivne mjere, prošli su još četiri dodatna testa. Mjerenje temperature, pregled grla i razgovor s epidemiologom pa još jedan test', rekao je Mišić i dodao da, iako je riječ o izuzetku, da je kompanija spremna za ovakve letove te da će oni ovisiti o potražnji.

Putnici koji dolaze u Hrvatsku, s obzirom da je riječ o hrvatskim državljanima, neće morati ići u samoizolaciju.