ŠEGON ZADOVOLJAN ODLUKOM

'Potvrdilo se da smo ja, šef HBOR-a i Linić govorili istinu!'

06.06.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon što je iz USKOK-a stiglo priopćenje kako u slučaju dodjele HBOR-ova kredita tvrtki Facta Vera nije pronađeno elemenata kaznenog djela, novi razvoj događaja za tportal je komentirao i sam Branko Šegon

'Kad je sve krenulo, znao sam da će to tako završiti. To je sada potvrda da su predsjednik uprave HBOR-a i bivši ministar financija Slavko Linić koji su govorili da to je sve zakonito i da nema pogodovanja bili u pravu, sada je to potvrda neovisnog tijela i potvrda da je sve bilo u redu', kazao je Šegon za tportal.hr.

S obzirom na to da je upravo taj kredit HBOR-a bio i jedan od razloga za njegovu smjenu, upitali smo ga hoće li tražiti nekakvu odštetu ili povratak na posao u Ministarstvo financija.

'Ne, što se tiče povratka, za to nema potrebe. Premijer je taj koji bira svoje suradnike. On odlučuje i nema potrebe da se vratim', kaže Šegon.

No ne taji da je jako zadovoljan odlukom USKOK-a. 'Što se tiče satisfakcije, bitno je jedino da je to satisfakcija prema mojoj familiji koja je trpjela četiri mjeseca zbog svega što se događalo', napominje Šegon.

Iako više nije na visokim funkcijama, Šegon je još u dobrim odnosima s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem. Stoga smo ga upitali kako gleda na najnovije događaje u SDP-u, sukob Linić - Milanović te Linićevu smjenu za koju je jedan od razloga bila i činjenica da bivši ministar Šegona nije htio smijeniti.

'Sutra će se na Glavnom odboru pokazati sve. Ja bivšem ministru vjerujem, kao što sam mu uvijek vjerovao i kao što ću mu vjerovati i sutra i u budućnosti. To je moja poruka uoči Glavnog odbora. Taj sukob koji je, kako je rekao bivši ministar, počeo je 29. siječnja upravo iz razloga što je premijer tražio moju smjenu. Sada se vidi da je cijeli taj sukob bio nepotreban', poručio je Šegon za tportal.hr.

Linić bez komentara, Bauk: DORH je donio dobru odluku, ali...

Bivši ministar financija Slavko Linić, koji je oduvijek branio svog bivšeg pomoćnika Šegona, kako doznajemo, zasad ne želi ništa komentirati.

O USKOK-ovoj odluci ipak se oglasio ministar uprave Arsen Bauk kazavši kako je ona bila očekivana. Upitan jesu li posljedice za Šegona koji je na zahtjev premijera smijenjen s mjesta pomoćnika ministra bile ipak preteške budući da se sada pokazalo da nije kriv, Bauk je kazao: 'Smjena je bila stvar političke ocjene. O kaznenom djelu nitko nije govorio. Jedno je kaznena odgovornost, drugo je politička odgovornost. Nisam odluku premijera o tome komentirao ni kad je donesena pa nemam nikakve potrebe da je komentiram nekoliko mjeseci nakon toga.'

Novinare je zanimalo i je li Bauka iznenadila odluka USKOK-a koja je stigla dan prije sjednice Glavnog odbora SDP-a.

'S obzirom na to da ste mi odluku upravo priopćili, nisam stigao razmišljati o tome je li me iznenadilo ili nije. Mislim da je to dobra odluka. Gospodin je bio dio vladajuće garniture i ono što je dobro je to da nije bilo elemenata kaznenog djela. To svakom članu Vlade treba biti drago, neovisno o dnevno političkim i unutarstranačkim i drugim interesima', kazao je Bauk.

Podsjetimo, Šegon je na inzistiranje premijera Milanovića početkom veljače smijenjen s dužnosti pomoćnika ministra iako je Slavko Linić, tadašnji ministra financija, stajao iza svog podređenog. Linić je nakon toga dao svoj mandat na raspolaganje, ali to nije prihvaćeno. Nekoliko mjeseci kasnije, Milanović je ipak 'likvidirao' Linića.

Dan uoči smjene, gostujući na Dnevniku Nove TV, Milanović je kazao: 'Radi se o čovjeku koji je iskoristio svoju poziciju, ne vjerujem da je tu bilo nekog bezakonja, već da pomogne sebi, na javnom mjestu. To je politički kapital SDP-a i tako nikome od naših dužnosnika u Vladi u ove dvije godine nije palo na pamet da se tako ponaša. Standardi su dosta visoki i to tako naprosto više ne može ići.'

Mjesec dana nakon smjene, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u slučaju bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona u ožujku je utvrdilo je da je nedvojbeno bio u sukobu interesa kada je kao suvlasnik 20-postotnog udjela u trgovačkom društvu Facta Vera dobio kredit u visini od 31,4 milijuna kuna od HBOR-a te je jednoglasno odlučilo da ga se kazni sa 40 tisuća kuna plativih u osam obroka te da se predmet proslijedi na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu radi podizanja optužnog prijedloga na nadležnom sudu.