OKOLICA NAPULJA

Potresni roj u blizini supervulkana digao službe na noge: Evakuirat će milijun i pol ljudi?

28.09.2023 u 11:53

Bionic
Reading

Novi potres jačine 4,2, koji je u srijedu pogodio područje Campi Flegreija, izazvao je popriličnu zabrinutost u talijanskoj javnosti. Pojedini znanstvenici čak zazivaju evakuaciju kompletnog područja u okolici vulkana, gdje živi 1,5 milijuna ljudi, a na napuljskom željezničkom kolodvoru primijećene su i nešto veće gužve, što sugerira da je dio stanovništva sam krenuo napuštati to područje

Podsjetimo, europski istraživači su ovog ljeta zaključili da je supervulkan nakon gotovo šest stoljeća sve bliže erupciji jer njegova kora postaje sve slabija i sklonija pucanju. Vulkanolog s University Collegea u Londonu Christopher Kilburn upozorio je prilikom predstavljanja istraživanja da bi u slučaju ponavljanja najjače erupcije Campi Flegreija rastopljeno kamenje i vulkanski plinovi bili izbačeni visoko u stratosferu, uz cunami visok 33,5 metara te širenje oblaka sumpora i toksičnog pepela koji bi na Zemlji izazvao dugogodišnju zimu, uništavajući usjeve i uzrokujući masovno izumiranje.

Dan nakon snažnog potresa od 4,2 na tom području i dalje je aktivan 'seizmički roj' s potresima snage između 2 i 3 stupnja po Richteru, a predsjednik Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Carlo Doglioni na saslušanju pred Povjerenstvom za okoliš izjavio je kako je nemoguće predvidjeti koliko će trusno razdoblje trajati i s kakvim posljedicama, javlja Rai.

'Naša zabrinutost proizlazi iz činjenice da bi trenutačna temperatura vulkana mogla izazvati male freatske eksplozije koje nisu erupcije magme, već eksplozije izaziva voda. S obzirom na to da je seizmičnost posljednjih mjeseci samo porasla, u ovom trenutku ne vidimo joj kraj. Pitanje je samo hoće li eksplozija stići brzo i koliko će razorna biti', rekao je Doglioni u prilično apokaliptičnom tonu.

Direktorica odjela za vulkane Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju Francesca Bianco ipak spušta loptu na zemlju. 'U ovom trenutku nema varijacija koje bi poduprle hipotezu da postoji neizbježna erupcija', izjavila je za Ansu.

  • +5
Gužve u Napulju i okolici nakon potresa Izvor: EPA / Autor: CIRO FUSCO

Najjači potres magnitude 4,2, zabilježen na dubini od tri kilometra, dogodio se u srijedu u 3.35 sati. Bila je to najveća magnituda u posljednjih nekoliko tjedana, a prethodila su joj dva potresa: jedan u 23.36 s magnitudom 2,0 i drugi u 22.49 s magnitudom 2,2.

Epicentar svih potresa bio je u Campi Flegreiju, pa se nameće pitanje moguće evakuacije. Gradonačelnik Napulja Gaetano Manfredi uvjerava da su planovi evakuacije ažurirani, ali da institucije moraju djelovati koordinirano kako bi se izbjeglo dizanje panike. 'Svaki dan sam u vezi s INGV-om (Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju), pozorno pratimo situaciju s opservatorija na Vezuvu, a prilikom svakog jačeg potresa obavljamo provjere u javnim i stambenim zgradama', precizirao je.

Zabrinut je i Nello Musumeci, talijanski ministar civilne zaštite, no uvjerava da prate situaciju. 'Postavili smo tri cilja: u izradi je plan analize ranjivosti teritorija, komunikacijski plan za stanovništvo i ažuriranje plana za hitne slučajeve, kao i ruta za bijeg uz posebne periodične vježbe i provjeru infrastrukturne mreže', objasnio je za Il Mattino.

Vulkanolog Giuseppe De Natale, bivši ravnatelj Vezuvskog opservatorija, pisao je prefektu Napulja tražeći evakuaciju područja Agnano-Solfatara kako bi se omogućila provjera ranjivosti zgrada. Vulkanologe brinu učinci kontinuiranih podrhtavanja zgrada, zbog čega smatraju da je potrebna temeljita provjera objekata u području od 20 kilometara, počevši od strateških (škole, bolnice, javni uredi).

Giuseppe Mastrolorenzo s Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju upozorava da je ovaj fenomen potpuno drugačiji od erupcija zabilježenih osamdesetih godina prošlog stoljeća. 'Tlo se sporo izdiže, ali seizmičnost doseže iste razine kao ranije. Potresi su jednako jaki ili čak snažniji', upozorava.