250.000 KUBIKA OPASNOG OTPADA

Potresi tempirali ekobombu kod Rijeke i Opatije

02.07.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Manji potresi zabilježeni u zaleđu Rijeke i Opatije aktualizirali su problem crne jame Sovjak u Viškovu, koju su, prema procjenama, Ina rafinerija Rijeka, Koksara, brodogradilišta i razne tvornice, i to ne samo iz Rijeke, nego i iz drugih područja bivše države, tijekom 40 godina napunili s oko 250.000 prostornih metara tekućeg, opasnog otpada

RIJEKA - 'Sovjak je na trećem mjestu ekološki opasnih točaka u Hrvatskoj', rekao je Goran Petrc, načelnik Viškova, što je potvrdio i direktor Fonda za zaštitu okoliša enegetsku učinkovitost Vinko Mladineo, piše Večernji list.

'Za sanaciju je izdvojeno 16 milijuna kuna, što nije dovoljno, pa računamo na fondove EU. Dio troškova trebala bi preuzeti i Ina, koja je tu godinama odlagala opasan tekući otpad', rekao je Mladineo.

Prema procjeni Veljka Bezjaka, predsjednika udruge Smokvarijska lista, za sanaciju bi trebalo 30-ak milijuna eura, ali od novca veći je problem opasnost po zdravlje ljudi.

'Stanovnici koji žive u okolici jame i uz obližnji deponij Viševac češće pobolijevaju, a zabilježen je povećan broj oboljelih od karcinoma. Crna masa isparava, osobito za toplijeg vremena, a vjerojatno prodire i u kraško tlo, na što navodi činjenica da je razina, od doba kada se u nju prestao odlagati otpad, pala za približno jedan metar', kaže Bezjak.

Prema riječima Dubravke Sušanj, koja živi u blizini, iz zemlje se, kada se dublje zakopa, širi smrad nafte. 'To je prirodna vrtača, a ljudi koji se sjećaju dok je bila prazna kažu da je duboka 50-ak metara. Na rubovima su špilje, pa sadržaj vjerojatno prodire u podzemlje', ističe D. Sušanj.

Sovjak se kao odlagalište koristio od 1950. do 1990., a osim rafinerijskog i industrijskog otpada, poput kiselog gudrona, acetilenskoga mulja, katrana iz koksare i slično, navodno u jami ima i radioaktivnog materijala. Istraživanja pokazuju da se podzemni tokovi s Viševca šire prema opatijskom području, Preluku te do riječke Dječje bolnice Kantrida, što je posebno opasno. Članovi Smokvarijske liste sumnjaju da je jama kriva za povremene masne mrlje i na moru u Opatiji, čiji izvor obično ostaje nepoznat.

'U slučaju jačeg tektonskog poremećaja, veći dio crne mase završio bi vjerojatno u moru od Opatije do Kantride', rekao je vijećnik Viškova dr. Željko Plazonić