novo podrhtavanje

Snažan potres udario kod Zenice, osjetio se i u dobrom dijelu Hrvatske

30.12.2023 u 21:55

Bionic
Reading

Potres jačine 4.8 stupnja po Richteru zabilježen je oko 21.40 u BiH, a osjetio se i u Hrvatskoj

Seizmološki zavod BiH javlja da je jačina potresa bila 4.8 stupnja.EMSC je prvotno iznio procjenu da se radi o potresu jačine 5.4 stupnja, no kasnije je smanjio jačinu.

O potresu se oglasila i Seizmološka služba RH.

'Večeras, 30. prosinca 2023. u 21 sat i 43 minute seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom 12 km sjeverno od Zenice u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa bila je 5.1 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII (šest do sedam) stupnja EMS ljestvice', poručuju.

Stanovnici Zenice na stranicama EMSC-a javljaju kako je bio 'jak', potres, koji je tresao oko 10-tak sekundi. Potres se osjetio i u u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Kako se vidi na snimkama BHRT, u samoj Zenici na pojedinim mjestima došlo je do pada fasade sa zgrada. Lokalni mediji javljaju i kako je u blizini Zenice došlo do odrona kamenja na cestu.

'Na ulazu u tunel Vranduk došlo je do obrušavanja kamenja na dva vozila. .Tom prilikom oštećena su dva vozila, a povrijeđena je i jedna osoba', kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK).

Predsjednik mjesne zajednice Ljubetovo, mjesta nedaleko od Zenice gdje je bio epicentar potresa za Klix.ba je govorio o materijalnoj šteti koja je nastala na ovom području. Zehrudin Ibrahimagić je naglasio kako je na nekoliko kuća primijećeno oštećenje.

'Epicentar je bio na području kod Ljubetova. U tom mjestu do sada su zabilježena oštećenja na nekoliko kuća gdje je došlo do pucanja zidova i obrušavanja crijepova i ljudi se boje ući u kuće. Sačekat ćemo jutro kako bismo procijenili štetu na objektima', pojasnio je Ibrahimahić.

Na društvenim mrežama pojavila se i snimka potresa u Žepču.

Potres se, javljaju nam čitatelji, osjetio i u Hrvatskoj, od Slavonije i Splita pa čak i u Zagrebu.

Osječki županijski Centar izvijestio je u subotu navečer da su oko 21,45 sati počeli dobivati pozive građana o podrhtavanju tla na području cijele Osječko- baranjske županije kada je potres s epicentrom 4,7 po Richteru zatresao dijelove Bosne i Hercegovine.

Potres se osjetio i na području Brodsko-posavske županije. Stanovnici Slavonskog Broda javljaju da su podrhtavanje tla osjetili na nekoliko sekundi, ali bez posljedica.