UN PORUČUJE

Potrebno je veće ulaganje u primaljstvo

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2011 18:04
  • Objavljeno 20.06.2011 u 18:00
Beba bebe inkunbator dijete

Beba bebe inkunbator dijete

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jure Miskovic

Veće ulaganje u primaljstvo moglo bi spasiti mnoge od milijuna novorođenčadi i stotina tisuća žena koji još uvijek umiru svake godine zbog nedostatka stručne zdravstvene skrbi tijekom poroda, priopćili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi

U prvom izvješću o globalnom primaljstvu za razdoblje od 35 godina, UN također navodi da osim spašavanja života i sprječavanja invalidnosti dobre primalje također mogu pridonijeti razvoju zemlje.

'Ako želimo zaustaviti umiranje tih žena i novorođenčadi, onda trebamo uložiti u stručnu skrb', izjavila je Flavia Bustreo iz odjela za zdravlje obitelji i zajednice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), jedne od tridesetak organizacija koje su sastavile izvješće - prvi sustavni pregled primaljstva diljem svijeta od 1976.

'Primalje mogu pružiti takvu skrb u zajednicama i službama primarne zdravstvene zaštite. One također mogu povezati žene s hitnim službama za obavljanje poroda u slučaju potrebe', kazala je.

Ovo je prvo izvješće UN-a takve vrste i u njemu se navodi da svake godine umire 358.000 žena i 3,6 milijuna novorođenčadi zbog komplikacija u trudnoći, prilikom poroda i u postnatalnom razdoblju koje se velikim dijelom mogu spriječiti. Osim toga, godišnje se bilježi do 3 milijuna mrtvorođenčadi.

Za potrebe izvješća obrađeno je 58 zemalja koje predstavljaju nešto manje od 60 posto svih poroda diljem svijeta, ali 91 posto svih smrtnih slučajeva rodilja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!