lavina u italiji

Potraga za planinarima na Marmoladi se nastavlja helikopterima i dronovima; prijeti obrušavanje leda i stijenja

05.07.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Potraga i spašavanje planinara na koje se u nedjelju obrušila lavina u talijanskim Alpama u utorak su ograničeni na izviđanje helikopterima i dronovima jer i dalje prijeti opasnost obrušavanja leda i stijenja, priopćila je Gorska služba spašavanja

U nedjelju se s 3343 metra visoke Marmolade odlomio golemi komad stijene ponijevši sa sobom niz strminu snijeg,led i kamenje. U lavini koju je potaknuo odron skotrljalo se nekoliko tona leda i stijenja, iznenadivši brojne planinare koji su se zatekli na tzv. "via normale" i pokušavali stići na vrh.

Dva dana od nesreće potvrđeno je sedam mrtvih, 13 nestalih i osam ozlijeđenih planinara.

Spasioci strahuju da će im trebati tjedni ili čak dulje da ispod kamenja i leda iskopaju mrtve. U međuvremenu se, upozorili su, materijal koji je ponijela lavina stvrdnuo te će im trebali posebne naprave i alati da ga prokopaju i dođu do tijela.

Zbog stanja na planini, koje je izuzetno opasno, to sada nije moguće, rekao je voditelj talijanskog GSS-a Maurizio Dellantonio.

Marmolada, "Kraljica Dolomita", je naziv za skupinu vrhova u sjeveroistočnoj Italiji, s najvišim vrhom u Dolomitima - Punta Penia (3343 m).

Čini je greben koji se pruža od zapada prema istoku, s nekoliko vrhova koji se izdižu iznad 3000 metara: Punta Rocca (3309 m), Punta Ombretta (3247 m), Monte Serauta (3069 m), te Pizzo Serauta (3035 m).

Sjeverni dio Marmolade prekriven je ledom, dok južnu stranu obrubljuju visoke okomite stijene, alpinistički raj sa smjerovima najvišeg stupnja teškoće.

U tome su se okušali i hrvatski alpinisti, istaknuvši se s ispenjanim smjerovima kao što su "Tempi moderni" (ocjene VII+, 1150 meta, 28 dužina) te Gogna (VII-).