nikad tako rano

HGSS s helikopterskim dežurstvom počeo 1. svibnja: Kontinuirano povećan broj planinara, rekreativaca i turista u neurbanim područjima

16.05.2022 u 14:54

Bionic
Reading

Zbog povećanja broja planinara i turista u neurbanim područjima, helikoptersko dežurstvo Hrvatske gorske službe spašavanja počelo je 1. svibnja, mjesec dana ranije nego inače, a trajat će do 30. listopada, priopćili su u ponedjeljak iz HGSS-a

Napomenuli su kako su prvi put od kad su počeli izvoditi helikopterske akcije s dežurstvom počeli ovako rano, s obzirom da je dežurstvo ranije započinjalo 1. lipnja.

"Međutim, zbog kontinuiranog povećanja broja planinara, rekreativaca i turista u neurbanim područjima, potrebno je ranije započeti s helikopterskim dežurstvom koje će trajati sve do 30. listopada", naveo je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Iz te su službe poručili kako rade na formiranju dodatnih timova koji bi bili u mogućnosti reagirati u bilo kojem dijelu godine, uključujući i razdoblje prije ili poslije sezone, pa zato uskoro kreću s cjelogodišnjim dežurstvom ovog tipa.

Proteklog vikenda održane su dvije helikopterske vježbe na planini Mosor na kojima je sudjelovalo 40 letača spašavatelja iz 12 stanica - Split, Makarska, Orebić, Zadar, Rijeka, Delnice, Ogulin, Karlovac, Zagreb, Zlatar Bistrica, Koprivnica i Požega.

"Godišnje odradimo više desetaka spašavanja i potraga uz pomoć helikoptera. S tim u skladu, održane su i ove iznimno važne vježbe kao priprema za nadolazeću ljetnu sezonu", kazao je Granić.

Članovi HGSS-a vježbe su organizirali u suradnji s 395. eskadrilom transportnih helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čiji je helikopter korišten u sklopu vježbi. Na vježbama su ponovljene sve sigurnosne mjere i opasnosti pri radu s helikopterom kao resursom koji se koristi za akcije spašavanja ljudi i imovine.

"Na vježbama se radilo na čitavom nizu elemenata: vježbalo se iskakanje iz lebdećeg helikoptera s dva do tri metra visine, spuštanje spašavatelja s nosilima i medicinskom opremom pomoću vitla LPG 150, podizanje i ukrcaj unesrećenog u nosilima, podizanje unesrećenog u nosiljci i dva spašavatelja užetom Fix line tehnikom", kazao je pročelnik HGSS-ove komisije za helikoptersko spašavanje Srđan Vrsalović.