ČESI BIRAJU PREDSJEDNIKA

Potpuno tetovirani kandidat ili knez koji spava

11.01.2013 u 10:18

Bionic
Reading

Prvi put na direktnim predsjedničkim izborima Česi biraju šefa države, kojeg im je od nastanka republike 1918. birao parlament. Najviše šanse naslijediti predsjednika Vaclava Klausa imaju dvojica bivših premijera, Jan Fišer i Miloš Zeman

Iako najveću pažnju svijeta privlače egzotični kandidati, poput umjetnika Vladimira Franca, tetoviranog od glave do pete, konzervativnost čeških birača najviše šanse daje osvjedočenim političarima dvojici bivših premijera.

Ako je vjerovati prognozama početkom ožujka predsjednika Vaclava Klausa u predsjedničkom dvorcu Hradčani u Pragu naslijedit će ili bivši premijer tehničke vlade 2009. i 2010., nekadašnji šef nacionalnog ureda za statistiku Jan Fišer ili bivši socijaldemokratski premijer od 1998. do 2002., kojemu je to povratak iz političke mirovine Miloš Zeman, prenosi RTS.

Česi su posljednjih godina apatični, frustrirani i zgađeni politikom i svojim političarima, što pokazuje mala podrška kandidatima iza kojih stoje velike stranke.

Za 'češkog Obamu', mladog senatora koji na izbore za predsjednika izlazi pod parolom 'Čista obraza', sina pokojnog izvjestitelja UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, Jiržija Dinstbira mlađeg koji je kandidat oporbenih socijaldemokrata, spremno je glasovati 10 posto Čeha.
Kandidata vladajuće Građanske demokratske stranke, senatora Pšemislava Sobotku podržava svega 7,6 posto birača.

Ekstravagantni kandidati Vladimir Franc, inače profesor Kazališne akademije i kompozitor koji bi, kada bi bio izabran, bio prvi šef države tetoviranog plavog lica, i 75-godišnji šef češke diplomacije knez Karel Švarcenbergpoznat po tome da na sastancima pa čak i konferencijama za novinare spava, imaju veću podršku, oko 11 posto.

Franca, ali i kneza Švarcenberga obožavaju mladi Česi i kada bi se njih pitalo, Klausa bi naslijedio netko od njih dvojice, zbog čega su ove predsjedničke izbore u Češkoj neki strani mediji nazvali najzabavnijima u svijetu.

Za zabavu u zemlji pobrinule su se građanske inicijative koje preko duhovitih i šaljivih spotova i plakata apeliraju na Fišera i Zemana da se povuku kako na čelo države poslije dva desetljeća od pada komunista ne bi ponovo došao čovjek koji je imao crvenu partijsku knjižicu.

Češki predsjednički kandidati

Jedino što je već sada izvjesno na prvim izborima za predsjednika Češke jest to da vlada veliko zanimanje birača, skoro 70 posto i to da će se na Hradčanima zavijoriti zastava Evropske unije koju je 10 godina tijekom svoja dva mandata tvrdoglavo odbijao istaknuti Vaclav Klaus.

Među prvih pet kandidata koji imaju teoretske šanse biti izabrani nema nikoga euroskeptičnih stavova, kao što je to bio dosadašnji šef države. Rezultati glasanja preko osam milijuna čeških birača u prvom krugu izbora koji se odvijaju po većinskom sustavu bit će poznati u subotu navečer.