bez iznenađenja

Potpredsjednik vladajuće SDA u BiH Zvizdić podnio ostavku i napustio stranku

02.07.2021 u 12:47

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić napustio je tu vladajuću stranku u Bosni i Hercegovini a to je u petak osobno potvrdio novinarima u Sarajevu

"Upravo sam podnio neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednika SDA, člana predsjedništva stranke i na članstvo u SDA ", kazao je Zvizdić čija odluka nije iznenađenje jer je već mjesecima javno isticao kako je nezadovoljan stanjem u SDA i kadrovskom politikom koju vodi njezin predsjednik Bakir Izetbegović.

Zvizdić je godinama bio istaknuti kadar SDA a kao kandidat te stranke izabran je i na dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH koju je obnašao u mandatu od 2015. do 2019. godine.

Sada je na dužnosti jednog od troje rotirajućih predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH.

Kanio je biti kandidatom SDA za člana Predsjedništva BiH na izborima 2018. godine no od toga je odustao kada je iste ambicije pokazala Sebija Izetbegović, supruga lidera stranke. U jednom ranijem intervjuu kazao je kako nije želio ulaziti u natjecanje sa suprugom predsjednika SDA te se fokusirao na jedinstvo i jačanje stranke.

Od tada praktično traje tihi sukob Zvizdića i Izetbegovića. Odgovarajući na novinarska pitanja u petak je kazao kako isključuje mogućnost da se ponovo kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima 2022. godine.

Zvizdić je kazao kako je odluka o napuštanju stranke koju je donio jedina moguća jer u SDA nisu provedene promjene koje bi ojačale stranku i omogućile joj novi koalicijski kapacitet, posebice nakon teških poraza u brojnim gradskim sredinama na lokalnim izborima 2020.

Istaknuo je kako u SDA očevidno nema spremnosti na promjene na kojima je inzistirao te da ta stranka sve više gubi uporišta u urbanim sredinama pa je tako u 80 posto takvih sredina ostvarila lošije rezultate nego na izborima 2016.

Kazao je kako imenovanja stranačkih kadrova koja se provode u proteklim godinama obeshrabruju te ne obećavaju nužne promjene pa stoga nema što tražiti u takvoj stranci.

Dodao je kako se SDA ne snalazi ni u strateškim pitanjima a kao ilustraciju naveo je probleme u nabavci cjepiva protiv koronavirusa za što je okrivio sadašnji saziv Vijeća ministara BiH i ministre iz SDA koji su u njegovu sastavu.

"To će svakako ostati najveća mrlja u ovom mandatu", kazao je Zvizdić dodajući kako može jamčiti da veliki broj članova SDA i njenih dužnosnika dijeli njegova stajališta.

Najavio je kako će se i dalje angažirati u interesu BiH kao države i biti politički aktivan a za sada će ostati neovisnim zastupnikom u državnom parlamentu. Pojasnio je kako ne kani dati ostavku na dužnost rotirajućeg predsjednika odnosno dopredsjednika Zastupničkog doma ali se neće protiviti mogućem pokušaju SDA da ga zamijeni nekom drugom osobom.