OŠTRA PORUKA

Potpredsjednik Europske komisije naribao Poljsku usred Varšave: EU nije krava koju možete musti!

01.05.2019 u 12:20

Bionic
Reading

Poljska bi morala prestati koristiti Europsku uniju kao bankomat, štoviše u budućnosti bi trebala znatnije financijski pridonijeti europskom bloku, izjavio je u srijedu potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen u Varšavi gdje se obilježava godišnjica velikog vala proširenja.

"EU nije samo tvornica za tiskanje novca, krava koju možete musti. U budućnosti očekujemo veći financijski doprinos Poljske", kazao je dužnosnik Komisije uoči summita u Varšavi na kojem se obilježava 15. godišnjica velikog vala pridruženja, mahom bivših komunističkih zemalja istočne Europe.

"Zahvaljujući članstvu u EU, gospodarski razvoj Poljske je upečatljiv", dodao je Katainen i podsjeto da je ta zemlja od 2004. primila preko 100 milijardi eura europskog novca.

Ističe, međutim, "neposlušnost" Poljske koja se unatoč kritikama Bruxellesa zbog politika koje potkopavaju vladavinu prava, oglušuje na pokretanje procedure prema članku 7, čime bi Varšava mogla u EU biti kažnjena suspenzijom prava glasa.

  • +9
Skup desničara u Poljskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Trenutno stanje nije dobro jer u Poljskoj imamo pokretanje procedure prema članku 7, no nažalost ništa se nije promijenilo", kazao je potpredsjednik Komisije.

On je također dodao da je Poljska spremna pridružiti se eurozoni, iako je vladajuća stranka Prava i pravde (PiS) u više navrata objavila da će usvojiti zajedničku valutu tek kada njihova ekonomija bude jednako snažna kao i njemačka.

Katainen ocjenjuje da je Poljska "financijski vrlo mudra zemlja" te da bi uvelike profitirala od članstva u eurozoni.