ANTONIO TAJANI

Potpredsjednik EK: Euro je prejak

13.11.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europske komisije Antonio Tajani izjavio je u srijedu da je euro precijenjen i pozvao Europsku središnju banku (ECB) da pomogne izvoznicima slabljenjem jedinstvene valute

Govoreći u Hanoiju Tajani je kazao da je 'danas euro za naš izvoz... prejak' i pozvao Europsku središnju banku da u upravljanju njegovim tečajem slijedi primjer američke središnje banke.

Naglasio je pritom da je to njegov osobni stav i da ne govori u ime Komisije.

Također je pozvao ECB da pomogne potaknuti proizvodnju u eurozoni, gdje jak euro pritišće izvoz i potkopava još uvijek vrlo krhki gospodarski oporavak regije.

'Želi li upotrijebiti euro kako bi se pomoglo našem gospodarstvu, važno je da - iduće godine - ECB svojom politikom podupire ne samo stabilnost već i rast', naglasio je.

Tajani predvodi izaslanstvo EU-a u posjetu Vijetnamu sa ciljem da pomognu europskim tvrtkama koje posluju u regiji ASEAN-a, u sektorima turizma, poljoprivrede i industrije, priopćeno je iz EU-a.

Izaslanstvo u posjetu Vijetnamu prati i 47 predstavnika europskih industrijskih udruženja i tvrtki, a tokom dana trebali bi se sastati s vijetnamskim premijerom Nguyen Tan Dungom.

ECB je prošlog tjedna iznenadio tržišta snizivši kamatne stope na novu rekordno nisku razinu od 0,25 posto.

Tome su prethodili podaci koji su pokazali da je inflacija u eurozoni u listopadu pala na najnižu razinu u četiri godine od 0,7 posto. To je potpirilo strah od deflacije koja bi mogla dovesti do pada cijena, plaća i proizvodnje.

Šef ECB-a Mario Draghi tada je odbacio sugestije da je jedan od razloga za sniženje kamata bio jak euro.