očuvanje radnih mjesta

Potpore Vlade koristilo više od 100.000 poslodavaca

11.11.2020 u 09:54

Bionic
Reading

Hrvatska će Vlada ove godine usmjeriti nešto više od deset milijardi proračunskih kuna za čuvanje radnih mjesta, što je bila jedna od prvih i najkonkretnijih državnih mjera usmjerenih prema poduzećima i zaposlenima, piše u srijedu Večernji list

Jedan ili više mjeseci potpore koristilo je više od stotinu tisuća poslodavaca za gotovo 600 tisuća zaposlenih radnika. Da ih nije bilo, bez posla bi ostalo na desetke tisuća radnika, a strah od moguće zaraze bio bi pojačan strahom od gubitka posla.

Hrvatska je proteklih tridesetak godina usmjeravala silan novac za subvencioniranje brodogradilišta, željeznica, poljoprivrede, raznih javna poduzeća... vrlo često s problematičnim ishodom.

Kao rijetko koja dosadašnja subvencija, ovogodišnje potpore za čuvanje radnih mjesta postigle su višestruke pozitivne učinke: znatno je smanjen broj otkaza, tvrtke su dobile financijsku pomoć države kad im je to bilo najpotrebnije, a građani potrebnu dozu sigurnosti.

Nakon širenja COVID-19 virusa po Europi i prve karantene, hrvatska je Vlada reagirala brzo i kvalitetno dvjema financijski izdašnim mjerama, jedna je bila moratorij na plaćanje poreznih obveza, a druga subvencioniranje plaća zaposlenih u tvrtkama gdje je došlo do pada prihoda većeg od 20 posto.

Najviše zahtjeva za isplatu potpora stiglo je za ožujak i travanj, dok su kasnijih mjeseci, kad su mjere popustile, a širenje virusa znatno se usporilo, potpore uglavnom tražile i dobivale tvrtke iz najugroženijih djelatnosti, donosi Večernji list.