PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK

Potpora roditeljima 21. stoljeća

07.10.2010 u 10:33

Bionic
Reading

Zajedničko rješavanje nedoumica i pitanja u odgoju najmlađe djece, okosnica je radionica za roditelje 'Rastimo zajedno' koje se nakon tri godine uspješne provedbe u više od 50 vrtića širom Hrvatske, od danas nalaze i u priručniku kojega su izradile Ninoslava Pećnik i Branka Starc

Priručnik je nastao u sklopu UNICEF-ove akcije Prve 3 su najvažnije! u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Gradom Zagrebom.

U radionicama Rastimo zajedno sudjelovalo je više od 1.400 roditelja koji su ujedno i ocijenili program s visokim ocjenama. Većina roditelja smatra kako su im radionice pomogle u odgoju i njihovim roditeljskim ulogama, a također ih preporučuju i drugim roditeljima.

Suvremeno roditeljstvo je zahtjevnije nego prije zbog pritisaka koje roditelji imaju s različitih strana – od poslodavaca, medija, javnih službi, drugih članova obitelji, do vlastitih očekivanja i uvjerenja. Stoga su radionice izravan odgovor na potrebe roditelja izražene kroz brojna istraživanja koje je UNICEF proveo u sklopu akcije 'Prve 3 su najvažnije!', ali i cjelokupnoga društva koje se je kroz Konvenciju o pravima djeteta obvezalo da će djeci od prvoga dana pružiti poštovanje njihovih ljudskih prava.

Cilj je radionica podržati zajednički rast i razvoj kako djece tako i roditelja, u skladu sa suvremenim spoznajama o razvoju djece, uvažavajući Konvenciju o pravima djeteta te djetetov najbolji interes.

Sljedeći korak u programu radionica za roditelje je njegovo širenje na još veći broj dječjih vrtića kroz edukaciju odgajatelja koju će organizirati Agencija za odgoj i obrazovanje. Također, cilj je takvu potporu omogućiti i roditeljima čija djeca nisu uključena u dječje vrtiće.

Predstavljanje priručnika 'Rastimo zajedno' nastavak je UNICEF-ovih napora da pozove sve društvene snage na veća ulaganja u rani razvoj djece. I ovom prigodom je istaknuto kako se ulaganja u tome razdoblju društvu vraćaju sedmerostruko.
Priručnik i radionice za roditelje u cijelosti su omogućile donacije građana i tvrtki UNICEF-ovoj akciji 'Prve 3 su najvažnije!', među kojima se ističe donacija Hrvatskoga Telekoma