SMIRENJE U SUBOTU

Potop se seli prema Slavoniji i Dalmaciji

13.09.2012 u 12:45

Bionic
Reading

Prolomi oblaka i potopna kiša koji su sinoć i noćas zadesili sjeverne i zapadne dijelove Hrvatske u četvrtak i petak postupno će se seliti prema istočnim i južnim dijelovima naše zemlje, pokazuju prognostičke karte

Naoblačenje s obilnim oborinama najprije je zahvatilo sjeverni Jadran, Gorski kotar i Liku te sjeverne i središnje krajeve unutrašnjosti. Pritom su nerijetko pale vrlo velike količine kiše, primjerice u Rijeci 220 mm, u Kukuljanovu 180, na lokaciji Crni Lug - Risnjak 146, u Delnicama 134, a u Senju 94 litre (na videu dolje pogledajte dio doživljaja iz Rijeke).

Oborine će se tijekom dana seliti prema istoku i jugu zemlje. Najviše kiše do kraja dana i u noći očekuje se na južnom Jadranu, gdje će mjestimice pasti iznad 60, a možda i 100 litara kiše po metru kvadratnom. Jaka i olujna bura s orkanskim udarima puhat će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, dok će se na južnom zadržati jugo.

Na Kredarici u Sloveniji pao je jak snijeg, a živa se spustila na -4°C. Na Zavižanu uz temperaturu od +1°C padala je kiša na granici snijega, a tijekom dana ili prema noći i ondje bi mogao pasti prvi snijeg ove sezone.

U petak se i dalje najobilnije oborine očekuju na južnom i dijelu srednjeg Jadrana. Najmanje kiše bit će u kopnenim krajevima i na sjevernom Jadranu, gdje mjestimice može prestati padati, a moguća su i sunčana razdoblja. Raspored vjetra bit će sličan današnjem, uz jaku i olujnu buru na sjevernom i dijelu srednjeg te jako i vrlo jako jugo na južnom dijelu Jadrana. Vjetrovi će prema kraju dana postupno slabiti.

U subotu slijedi smirivanje vremena u cijeloj zemlji, rekao je Daniel Pavlinović iz udruga Crometeo i Stormchasers Dubrovnik