KAJIN PORUČIO KOSOR

'Potjerajte ulizice da ne biste bježali poput Sanadera'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.07.2009 14:48
  • Objavljeno 06.07.2009 u 12:52
Damir Kajin

Damir Kajin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Saborski klubovi vladajuće koalicije danas su u raspravi podržale novu Vladu, iako joj je Klub nacionalnih manjina dao uvjetovanu potporu koja će ovisiti o poštivanju rokova iz njihova sporazuma s HDZ-om, dok su oporbeni klubovi uskratili tu potporu, uvjereni da prvi korak ka izlasku iz krize trebaju biti prijevremeni izbori. IDS-ovac Damir Kajin budućoj premijerki je poručio da potjera od sebe ulizice. 'Ako to ne shvatite, i vi ćete, kao Sanader, bježati kroz podrum', rekao je

'O Vladinom programu izlaska iz krize u nastupnom govoru mandatarke nema ni riječi. Ispada da je sve med i mlijeko, da se samo nastavlja gdje smo stali. To ne možemo podržati', poručio je šef SDP-a Zoran Milanović, prenosi Jutarnji list. Izlaz je, kaže, u novim izborima, što, vjeruju u SDP-u, žele i građani.

Milanović je Jadranku Kosor pozvao da u sebi nađe političke hrabrosti, da zanemari 'ono što smatramo ziheraštvom u politici da se ljudima govore stvari koje žele čuti'.

Davor Pongračić / CROPIX

Davor Pongračić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Milanović je pozvao Kosor da ne podilazi ljudima

'To je politika koja ima svoj ograničen rok trajanja, nakon toga je toksična. Dospjeli smo u stanje toksičnog šoka, ali ima nade u oporavak, a od gospođe Kosor i njezinih suradnika očekujem političku hrabrost', poručio je čelnik SDP-a, uvjeren da je za Hrvatsku najbolje raspisati prijevremene izbore.
Naglasio je da neće podržati Vladu jer se to očekuje od opozicije, dodajući da neće biti destruktivni.

'Želim vjerovati da ćete svojim autoritetom držati Vladu na okupu i da se ministri neće ponašati kao puno malih premijera', rekao je IDS-ovac Damir Kajin. Poručio je, kako izvještava Jutarnji list, Jadranki Kosor da se riješi ulizica.

'Okružite se ljudima koji će vam reći kada niste u pravu. Potjerajte od sebe ulizice. Ako to ne shvatite, i vi ćete, kao Sanader, bježati kroz podrum', rekao je Kajin. IDS je Kosor poželio 'svako dobro i sreću', novu premijerku i vladu neće podržati, ali ako treba, 'rado će joj pomoći'.

U ime Kluba HDZ-a zastupnicima se obratio Andrija Hebrang. Pred nama je proces koji će pokazati da je Hrvatska zrela demokratska država. Ponovio je prioritete iz programa nove vlade te naglasio zabrinutost zbog ideoloških problema.

Među prioritetima vlade, uz one u gospodarstvu, financijama, socijali te drugim resorima, Hebrang je izdvojio i prava nacionalnih manjina.

Kao prioritet naveo je i dovršetak pregovora te ulazak u EU. 'Bez obzira na sve poteškoće i opravdane kritike iz EU, na probleme sa Slovenijom, nastavljamo pregovore, dignut ćemo brklju koja je spuštena i uvesti Hrvatsku u EU', poručio je Hebrang.

Među prioritete uvrstio je i čvrsto zalaganje za vrijednosti antifašizma, ocijenivši medijske napise o tome da je (Hebrang) u nedavnom intervjuu jednom listu simpatizirao ustaškog zločinca Maksa Luburića 'bacanjem klinova između nas (HDZ-a) i koalicijskih partnera'.

'Oni koji žele podmetati političke klinove vladi i prije nego je izabrana, zabiti klin između nas i naših koalicijskih partnera, dobro su nanjušili gdje je tkivo najosjetljivije. To je opaki pokušaj destabiliziranja u najtežem trenutku, u vrijeme izglasavanja nove vlade', poručio je Hebrang. 'Kao i do sada, zloguci proroci neće kreirati hrvatsku sudbinu', dodao je.

Davor Pongračić / CROPIX

Davor Pongračić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

Hebrang je izazvao nezadovoljstvo izjavama o zločincu Maksu Luburiću

Ispravljajući Hebrangove navode, Nenad Stazić (SDP) prozvao ga je, izvještava Hina, da je iste simpatije pokazivao i prema Dinku Šakiću, jednom od zapovjednika jasenovačkog logora. 'Vi sami zabijate klinove između vas i vaših koalicijskih partnera', poručio je.

Ivan Čehok
je reagirao na govor Hebranga i njegovo isticanje ideoloških problema u Hrvatskoj.

'Budemo li se vraćali na partizane i ustaše, nećemo daleko dogurati! Problem Hrvatske danas je gospodarski, a ne ideološki. Smisao politike danas se stoga mora svesti na gospodarsku politiku', istaknuo je Čehok, koji je najavio da će podržati vladu.

'Vlada ima devet dana da predloži antirecesijske mjere kojima će oštro zarezati u hrvatsko društvo', poručio je Čehok, ističući kako Hrvatskoj trebaju operativnije i razrađenije mjere kojima će Vlada odgovoriti na krizu.

Josip Friščić (HSS) očekuje da će Vlada na čelu s Kosor odmah krenuti u rješavanje krize, da će početi stvarati odnosa u kojima država i društvo troše ono što stvore. 'Stav je HSS-a da se ne treba bojati da se za dio onoga što je opravdano i isplativo, ono što stvara novu vrijednost, dodatno i zadužimo, jer će nam se sve to isplatiti', poručio je.

Uvjeren je i da će Vlada odlučno nastaviti reforme u procesu pridruživanja EU, 'jer nam one trebaju ne za ispunjavanje uvjeta za EU, nego radi stvaranja novih vrijednosti'.

Milorad Pupovac (SDSS) iznio je stav po kojemu se Hrvatska u ovom trenutku kreće prema nestabilnosti, te da taj put treba zaustaviti i stvoriti pretpostavke za stabilnost, posebno u financijama, u državnim institucijama, politici i povjerenju građana u institucije.

Kao prioritete kojima bi se trebala baviti nova vlada naveo je štednju, racionalno trošenje te zaštita temeljnih ustavnih vrijednosti. 'Vlada mora biti svjesna da su joj to prioriteti, i ako uvidi da joj trebaju novi zahvati, ne bi smjela imati straha', rekao je Pupovac, ponovivši kako Vladi treba koalicijsko vijeće koje bi barem jednom mjesečno sastajalo i razmatralo koalicijska pitanja.

Furio Radin je u ime Kluba manjina poručio kako će dati potporu Jadranki Kosor i članovima njezine Vlade, ali da je riječ o uvjetovanoj potpori, budući da manjine, naglasio je, nisu zadovoljne dosadašnjim provođenjem mjera iz koalicijskog sporazuma koji su s HDZ-om potpisali nakon parlamentarnih izbora.

'Naša potpora će postojati, ali će se moći revidirati što će ovisiti o poštivanju rokova. Bit će to uvjetovana potpora', rekao je Radin, ističući da se brojne mjere iz sporazuma (uporaba manjinskih jezika, povratak Srba, pozitivna diskriminacija, loša komunikacija s državnim tijelima) ne provode.

'Kupovinu vremena više nećemo tolerirati', naglasio je, poručivši mandatarki da ona i ostali članovi Vlade imaju na umu da će u manjinskim zastupnicima imati kritičare, pa i oponente.

Davor Pongračić / CROPIX

Davor Pongračić / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Radovan Fuchs novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta

Najkritičnija prema novoj Vladi bila je Vesna Pusić, koja je u ime HNS-a ocijenila da je nakon ostavke Ive Sanadera bitno oslabljen legitimitet nove vlade, koji, rekla je, počiva tek na 77 ruku u Saboru, a ne na potpori javnosti. 'Ova koalicija ima slabu potporu, ispod polovične, i zato ova vlada dolazi s ozbiljnim problemom', poručila je.

I Pusić je mandatarku prozvala da u programu svoje vlade nije navela kako se misli boriti s krizom, upitavši ju i kako se misli boriti s korupcijom, zbog koje je, smatra, Sanader i podnio ostavku.

'Na koji će se način nastaviti borba protiv korupcije ako se zataškava 'afera kamioni', ako Rončević tu sjedi kao da se ništa nije dogodilo, ako je otišao Faber, a vjerojatno i Sanader zbog te korupcije. A mi ćemo se protiv korupcije boriti OIB-om, iako nije problem u broju, nego korupciju treba čistiti od glave i to je, gospođo Kosor, vaš osnovni posao', poručila je.

Iako se obrat u Saboru ne očekuje, mandatarka za sastav nove vlade Jadranka Kosor ima osiguranu vrlo 'tanku' većinu u Saboru. Iz svojih redova Kosor računa na 66 glasova, neupitna je potpora šestorice HSS-ovih zastupnika, dva iz HSLS-a, jednog iz HSU-a i 3 glasa nacionalnih manjina (Šemse Tankovića, Nazifa Memedija i Denesa Šoje). No čini se da je to tek glas više od potrebnih 77, jer u Saboru sjede 153 zastupnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi