utvrđivanje činjenica

Postupanje talibana prema ženama Ujedinjeni narodi će smatrati zločinom protiv čovječnosti

25.11.2022 u 17:02

Bionic
Reading

Postupanje talibana prema ženama i djevojčicama moglo bi se smatrati progonom prema spolu i stoga zločinom protiv čovječnosti, rekli su u petak stručnjaci UN-a

"Posljednjih mjeseci su kršenja temeljnih prava afganistanskih žena i djevojčica, ionako oštra i neprihvatljiva, dramatično porasla", kazali su neovisni stručnjaci koje je angažirao UN.

Stručnjaci su dio mehanizma za utvrđivanje činjenica i monitorninga u više zemalja svijeta i glede raznih tematskih pitanja pri Vijeću za ljudska prava. Neovisni su od svake vlade, organizacije ili institucije.

Stručnjaci s područja ljudskih, kulturnih i ostalih prava i sloboda ističu da je djevojčicama u Afganistanu zabranjeno srednjoškolsko obrazovanje, da žene ne mogu ići same u parkove ili sportske dvorane, kao ni putovati izvan svog mjesta stanovanja.

"Ograničavajuću žene na bivanje u samo četiri zida kuće jednako je zatočenju te se povećava rizik od nasilja u obitelji i ugrožavanja mentalnog zdravlja", stoji u izvješću stručnjaka među kojima je i hrvatska znanstvenica, pravnica i aktivistkinja za ljudska prava Ivana Radačić.

U srijedu su dužnosnici za telekomunikacije provincije Uruzgan objavili da žene više ne mogu kupovati SIM kartice za mobitele jer dućani nemaju posebne zone u kojima bi ih se uslužilo.

Sva ta ograničenja, ističe Richard Bennett, posebni izvjestitelj za ljudska prava u Afganistanu, "trebala bi biti predmet istrage, kao progon utemeljen na spolu, što se smatra zločinom protiv čovječnosti".

Stoga bi, smatra Bennett, trebalo pokrenuti sudske progone prema međunarodnom pravu.

  • +2
Granica Afganistana i Pakistana Izvor: EPA / Autor: Stringer