SLUČAJ KIRETAŽA

Postupak protiv splitskog liječnika zbog odavanja osobnih podataka? On tvrdi: 'Ninčević Lesandrić sama je sve rekla'

09.11.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) iznijela je 'preliminarni stav' da je predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split, dr. Deni Karelović u javnost iznio prekomjernu količinu osobnih podataka saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, koja je tu ustanovu javno optužila za postupak kiretaže bez anestezije, te da je time povrijedio privatnost ove pacijentice. Radi se o odgovoru Agencije na upit novinara Slobodne Dalmacije, no naglašava se da se konkretno mišljenje i zaključak o ovom slučaju može donijeti tek nakon provedbe odgovarajućih postupaka

'Činjenica da se u ovom slučaju radi o saborskoj zastupnici kao javnoj osobi ne umanjuje obvezu čuvanja liječničke tajne, a time i povjerljivost osobnih podataka o njezinu zdravstvenom stanju, bez obzira na to što je ona sama prethodno iznijela određene podatke. Držimo da za iznošenje dodatnog opsega podataka ne postoji nikakav opravdani interes, odnosno interes javnosti za otkrivanje predmetnih osobnih podataka. Držimo da bi se eventualni demanti iznesenih navoda saborske zastupnice mogao objaviti na drugi, manje invazivan način i bez otkrivanja dodatnih pojedinosti vezanih za njezin postupak liječenja, primjerice demanti općenitih informacija o tome kakvi se postupci i zahvati u slučajevima poput iznesenog izvode u navedenoj bolničkoj ustanovi', stoji u preliminarnom stavu AZOP-a.

Agencija upozorava i na Zakon o liječništvu koji propisuje da sva saznanja o pacijentu koji se obraća za pomoć u vezi sa svojim zdravstvenim stanjem moraju čuvati kao liječničku tajnu i mogu se otkriti samo uz odobrenje pacijenta, ukoliko nije drugačije propisano. Pacijentima se savjetuje i da eventualne nepravilnosti prijavljuju nadležnim tijelima poput Hrvatske liječničke komore i Zdravstvene inspekcije, ali i eventualno podnose kaznene prijave kako bi pred sudovima mogli pokrenuti postupke za naknadu štete.

Nakon što je Ivana Ninčević Lesandrić u Saboru iznijela šokantne tvrdnje da joj je postupak kiretaže i struganja maternice u splitskom KBC-u obavljen 'na živo' i bez anestezije te time izazvala cijelu lavinu javnih reakcija i objavu stotina sličnih svjedočanstava - a na koncu i službenu istragu Ministarstva zdravstva - šef splitske ginekologije reagirao je tvrdnjom da se ne radi o istini.

  • +20
Ivana Ninčević Lesandrić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Što se tiče konkretnog slučaja koji je iznijela gospođa Ninčević Lesandrić, mogu reći da to nije istina. Kolege su sve napravili lege artis. Njoj nije rađena kiretaža, nego je zbog male trudnoće od svega šest tjedana obavljena aspiracija u lokalnoj anesteziji. Ali znate kakve su to situacije, kad netko očekuje da će ga neki zahvat boljeti, onda čim ga taknete skače do plafona, više zbog straha nego zbog objektivne boli', kazao je i izazvao novi val reakcija. Sama splitska bolnica u svom službenom priopćenju također je objavila da 'nije istina da se radila kiretaža i nije istina da se nije koristila lokalna anestezija'.

Tportal je kontaktirao s dr. Denijem Karelovićem, a on tvrdi da nema pojma o naznakama postupka koji bi protiv njega pokrenuo AZOP.

'Ništa nisam dobio u službenoj formi, ni o čemu nisam obaviješten, pa ne mogu ni komentirati. U svakom slučaju, u javnost nisam iznio ništa više od onoga što je iznijela sama Ivana Ninčević Lesandrić', tvrdi dr. Karelović.

Dr. Deni Karelović Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Po neslužbenim informacijama iz splitske bolnice, provedena interna istraga utvrdila je da je u njenom slučaju doista obavljen postupak vakuum aspiracije i da je cijelo vrijeme rađen uz lokalnu anesteziju. Službena objava rezultata ovog nadzora, kao i rezultata inspekcije Ministarstva zdravstva u svih hrvatskim bolnicama, očekuje se tijekom petka.