NO GORAK OKUS SUDSKE PRESUDE OSTAJE

Posthumno nagrađeni talijanski nautičari, žrtve Tomislava Horvatinčića

30.11.2015 u 10:27

Bionic
Reading

Jedriličarski klub Val Šibenik odlučio je ovogodišnje priznaje za jedriličare posthumno dodijeliti talijanskim nautičarima Marinelli Patelle Salipetro i Francescu Salpietro, a priznanje će preuzeti članovi njihove obitelji. Riječ je o bračnom paru koji su 16. kolovoza 2011. smrtno nastradali u šibenskom akvatoriju kod Primoštena kad je na njihovu jedrilicu u punoj brzini naletjela jahta Tomislava Horvatinčića kojem je u tom trenutku bez nadzora vlasnika upravljao automatski pilot

Riječ je o priznanju utemeljenom prije četiri godine kojom šibenski jedriličari odaju priznanje za najpožrtvovniji pothvat spašavanja na moru u kojem je barem jedan od sudionika jedrilica ili jedriličar, a koji se zbio u razdoblju između dvije šibenske regate koje se tradicionalno održavaju u gradskoj luci na dan sv. Nikole, zaštitnika mornara.

'Naše priznanje prvi je put dodijeljeno posadi šibenske lučke kapetanije, m/b Šibenik koji su na znamenitoj Regati oko Jabuke spasili 11 života. Po orkanskoj buri, kad je regata prekinuta, oni su spasili posade jedrilica koje su izgubile kormila i imale štetu na ostaloj vitalnoj opremi. Drugi put slavodobitnica je jednoglasno postala mlada jedriličarka iz Splita Hana Dragojević koja je na regati optimista spasila od utapanja člana JK Vala Marka Smolića. Prošle godine priznanje smo dodijelili dvojici solinskih ribara brodom krenuli pomoći jedrilici od 15 metara koja ih je na kraju iz spašavatelja pretvorila u žrtve koje su samo pukom igrom slučaja iz cijelog ovog događaja izvukli živu glavu. Pitat ćete se kako sad dodjeljujemo priznanje ljudima koji su nastradali!' odgovara na naše pitanje Zoran Lucić inicijator utemeljenje nagrade Valovi Šibenika.

Lucić objašnjava kako je ponašanje talijanskih nautičara bilo u skladu s onim što bi svaki iskusni nautičar poduzeo kad vidi da prema njemu juri brod bez kontrole.

'U tom smislu bračni par je učinio sve da se izbjegne nesreću, to što u tome nije uspio ne umanjuje priznanje za njihovu reakciju. Valja znati da mi u JK Val osobito njegujemo rad s najmlađim kategorijama prihvaćajući odgoj djece kao najvažniju klupsku aktivnost i temeljem budućnosti kluba i jedriličarskog sporta u Šibeniku, ali i kulture plovidbe na čitavom Jadranu. Kakvi bismo mi to jedriličari bili kad našoj djeci ne bismo poručili: barba Francesco i teta Marinella bili su pravi mornari i od njih moramo učiti', kaže Lucić.

On istodobno odbacuje bilo kakvo dovođenje dodjela priznanja s komentiranjem presude po kojoj je Tomislav Horvatinčić proglašen krivim, ali neće ići u zatvor (i dalje smije i upravljati brodom), jer je procjena vještaka, koju je sutkinja uvažila, da je nesreću skrivio iz nehaja, a ne iz neizravne namjere.

'Sudom nek se bave odvjetnici i suci, ja sam čovjek koji plovi i ne komentiram presude. I znam da je manevar koju je bračni par Salipetro poduzeo da spasi vlastiti život bio ono što bih, suočen s takvom opasnošću, učinio i sam. Činjenica da se s mojim mišljenjem slažu šibenski jedriličari koji su se složili oko dodjela ovogodišnjeg priznanja, ali i brojni nautičari iz Krešimirova grada govori sama za sebe', kaže Lucić.

Plaketa Valovi Šibenika djeci poginulih talijanskih nautičara bit će dodijeljena 5. prosinca 2015. u Gradskoj vijećnici.