DVOSTRUKA MJERILA

Posselt kritizirao Rehna zbog Hrvatske

12.03.2009 u 16:42

Bionic
Reading

Njemački demokršćanski zastupnik iz redova Europske pučke stranke Bernd Posselt pozvao je u četvrtak Europsku komisiju da osigura neovisnu i objektivnu medijaciju u rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora te istaknuo da neriješeni bilateralni problemi ne smiju utjecati na pristupne pregovore.

"Granično pitanje ne može biti uvjet za otvaranje pregovaračkih poglavlja, jedno s drugim nema veze", rekao je Posselt nakon što je u Europskom parlamentu izglasana rezolucija o napretku Hrvatske, pozivajući Komisiju da osigura "objektivnu i neovisnu medijaciju" za rješavanje graničnog prijepora.

Posselt je kritizirao Europsku komisiju i povjerenika za proširenje Ollija Rehna zbog "dvostrukih mjerila" glede pregovora s Hrvatskom, ističući da je ona zrela za pristupanje i da je u stanju bez ikakvih problema dovršiti pregovore do kraja ove godine.

"Ne može se tolerirati da se hrvatski pristupni proces blokira zbog otvorenog graničnog pitanja, a Sloveniji se unatoč istom problemu dopustio ulazak u EU-u", rekao je Posselt.