PRED VRATIMA NOVA KRIZA

Posrnule zemlje BRIC-a rastu sporije nego SAD

10.02.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Donedavno najbrže rastuća svjetska gospodarstva poznata po kratici BRIC sve više posustaju. Tri zemlje BRICS-a, Brazil, Rusija i Južnoafrička Republika ove će godine rasti sporije od SAD-a, a Kina, koja još uvijek bilježi visoke stope rasta, suočena je s kreditnom krizom, ističe ekonomist Nouriel Roubini u analizi najnovije krize na tržištima rastućih ekonomija

Na popisu problematičnih ekonomija koje trese aktualna kriza našle su se Indija, Indonezija, Brazil, Turska i Južnoafrička Republika, koje Roubini naziva 'krhkom petorkom' zbog padajućih stopa rasta, proračunskih deficita i manjaka na tekućem računu, političkih nestabilnosti te rastuće inflacije.

U osjetljivom su položaju zbog sličnih slabosti Argentina, Venezuela, Ukrajina, Mađarska i Tajland.

Među prenapuhanim zemljama koje 'tonu u stvarnost' tri su zemlje BRIC-a - Brazil, Južnoafrička Republika i Rusija. Uslijed rastućih rizika, te zemlje će ove godine zabilježiti prosječan rast BDP-a od svega 2,5 posto što je znatno slabije od prognoza za SAD.

Pred velikim je izazovima i četvrta članica BRIC-a, Kina, kojoj prijeti usporavanje rasta zbog pretjeranog kreditnog buma lokalne uprave, državnih poduzeća i nekretninskih tvrtki.

Većina ovako velikih 'kreditnih mjehura' završila je tvrdim prizemljenjem pa je teško očekivati da će se Kina izvući bez posljedica, smatra Roubini.

Dodatan rizik za Kinu i ostale 'krhke mlade ekonomije' dolazi od promjene monetarne politike u SAD-u. FED-ova politika smanjenja otkupa obveznica neminovno će dovesti do rasta kamatnih stopa. Uslijed toga će kapital, koji je u razdoblju izobilja likvidnosti plasiran u zemlje u razvoju, bježati natrag na razvijena tržišta.

Unatoč svemu, Roubini smatra da u ugroženim zemljama nije izgledna velika financijska kriza zbog fleksibilnih deviznih tečajeva, obilnih deviznih rezervi i umjerenih financijskih neravnoteža.