POPIS STANOVNIŠTVA

Posljednji je dan za samopopisivanje, sutra stižu popisivači

26.09.2021 u 14:36

Bionic
Reading

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a sutra popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata". S jučerašnjim danom samostalno se popisalo milijun 157 tisuća građana, najviše njih u Zagrebu, više od 350 tisuća

Do ponoći građani upitnik mogu ispuniti putem portala e-građani, za sebe i za svoje ukućane. Za pristup portalu dovoljna je vjerodajnica niske razine sigurnosti, a može je imati samo jedan član kućanstva.

Upitnik se sastoji od četiri dijela. Traže se podaci o identifikaciji, kućanstvu, stanu te osobama s kojima živite.

Pitanja su jednostavna i objašnjena. Na njih uglavnom odgovarate jednim klikom, za što, primjerice, četveročlanom kućanstvu treba 30-ak minuta.

Kada se upitnik popuni, mora se spremiti kontrolna šifra koja će se ispisati na ekranu. Ta se šifra u drugoj fazi popisa predaje popisivaču.

Od sutra na terenu popisivači

Od sutra, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala, javlja HRT.

Popisivači će imati akreditacije, majice i zaštitne maske s logom Popisa stanovništva te laptop. Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača.

Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.

Popis stanovništva 2021. najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje koje obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove. Podaci koji se prikupljaju popisom nužni su za provedbu gospodarskih, socijalnih, demografskih politika te znanstvenih istraživanja. Cilj popisa je utvrditi podatke o broju te prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim i drugim obilježjima.

Prvi podaci popisa stanovništva očekuju se potkraj godine.