'postizborni izračun'

Što bi bilo da je lijevo-liberalni blok izišao zajedno? Bivši šef Zavoda za statistiku ima računicu

19.04.2024 u 23:20

Bionic
Reading

Bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku (DZS) Marko Krištof napravio je izračun prema kojemu bi lijevo-liberalni blok uzeo 3 mandata HDZ-u, a čak 4 mandata DP-u

Da je SDP izašao na izbore u koaliciji s Možemo!, Fokusom i Radničkom frontom te da su svi glasači tih stranaka toj koaliciji dali jednak broj glasova koliki su u srijedu na izborima dali svakoj od tih stranaka pojedinačno, blok SDP - Možemo - Fokus - Radnička fronta osvojio bi 7 mandata više nego što su te stranke osvojile izlazeći na izbore samostalno: 3 mandata uzeli bi HDZ-u, a čak 4 mandata DP-u.

Pokazao je to, kako kaže, 'rudimentarni postizborni izračun' koji je napravio Marko Krištof, nekadašnji ravnatelj Državnog zavoda za statistiku, piše Jutarnji list.

Naime, preračunavanje osvojenih glasova u saborske mandate po D‘Hondtovoj metodi, koju koristi Hrvatska, drukčije tretira okrupnjene glasove od rascjepkanih, i to na korist okrupnjenih, pa različito raspodijeljen isti broj glasova u konačnici daje različit broj mandata.

Konačan izračun pokazuje da bi HDZ i DP, koji prema stvarnim rezultatima izbora zajedno imaju 75 mandata, pali na 68 mandata, a SDP, Možemo!, Fokus i Radnička fronta sa sadašnja bi 53 porasli na 60 mandata. Ako bi im se pridružio i IDS, imali bi 62 mandata - IDS osvaja 2 mandata u VIII. izbornoj jedinici bez obzira na to je li sam ili u velikoj lijevoj koaliciji.

Ovakav je izračun indikativan, no vrijedio bi samo u uvjetima u kojima činjenica formiranja velike lijeve predizborne koalicije ne bi ništa promijenila u preferencijama birača. Izračun ne sadrži procjenu o tome koliko bi birača doista glasalo za takvu koaliciju te ne bi li, primjerice, dio glasača Možemo! ili Radničke fronte odustao od glasanja za njih baš zato što su ušli u koaliciju sa SDP-om - ili obratno.