NAĐENA DRUGA CRNA KUTIJA

Posljednja poruka pilota bila je rutinska

25.03.2015 u 19:47

  • +3

Mjesto pada zrakoplova Germanwingsa

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Jean-Paul Pelissier/Albert Gea/Jan Seba

Bionic
Reading

Francuski zrakoplovni stručnjaci zaduženi za istragu o padu Germanwingsova Airbusa A320 uspjeli su 'dobiti iskoristive podatke' iz jedne crne kutije u letjelici, ali još nemaju 'nikakvo obrazloženje' uzroka katastrofe

'Upravo smo uspjeli dobiti iskoristive podatke s CVR-a (Cockpit Voice Recorder)', rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu direktor Ureda za istragu i analizu (BEA) Remy Jouty.

CVR je jedina od dviju crnih kutija Airbusa koji se u utorak srušio na jugu francuskih Alpa koja je zasad pronađena.

Taj snimač podataka o letu pohranjuje sve zvukove iz pilotske kabine i omogućuje da se čuju svi razgovori, ali i svi zvukovi i govor u pilotskoj kabini te eventualni signal za uzbunu.


No istražitelji zasad 'nemaju nikakvo obrazloženje' o uzroku nesreće u utorak u kojoj je poginulo 150 ljudi.

'Zasad nemamo nikakvo obrazloženje i tumačenje uzroka poniranja zrakoplova, uzroka njegova kobnog udara u planinu te uzroka zbog kojih nije odgovarao na pokušaje uspostave veze iz zračne kontrole', istaknuo je direktor BEA-e.

'Zasad nemamo nikakvu pretpostavku o uzrocima', rekao je, potvrdivši tek da Germanwingsov Airbus nije eksplodirao u zraku i da je 'letio do kraja'.

Dodao je da je posljednja snimljena poruka u kokpitu bila rutinska, piloti su samo potvrdili naredbu koja im je stigla s kontrolnog tornja. Minutu nakon toga, započelo je neobjašnjivo poniranje.

Hollande obećao pronaći uzroke nesreće

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u srijedu da će vlasti utvrditi uzroke pada zrakoplova u kojem je u utorak poginulo 150 ljudi u francuskim Alpama.

Hollande je isto tako rekao da je omotač druge crne kutije pronađen ali da istražitelji još tragaju za samom kutijom.

'Draga Angela, dragi Mariano, budite uvjereni...da ćemo pronaći sve i osvijetliti okolnosti ove katastrofe', rekao je Hollande njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i španjolskom premijeru Marianu Rajoy koji su skupa došli da odaju počast žrtvama, navodi Reuters.

Merkel i Rajoy su zahvalili Francuskoj na pomoći nakon pada Germanwingsova Airbusa A320 u francuskim Alpama.

'Velika hvala, dragi Francois (Hollande) uime milijuna Nijemaca koji znaju cijeniti (te napore) i koji znaju da je to primjer francusko-njemačkog prijateljstva', poručila je Merkel francuskom predsjedniku na tiskovnoj konferenciji troje čelnika u Seyne-les-Alpesu, prenosi France Presse.

To selo u Alpama je blizu mjesta nerasvijetljene nesreće zrakoplova sa 150 ljudi, među kojima su bila 72 Nijemca.

Potreseni i s tugom na licu, francuski predsjednik i njemačka kancelarka su se nešto prije sastali s Rajoyjem.

'Posebno želim zahvaliti francuskom narodu i predsjedniku Republike', rekao je Rajoy, kojega je 51 sunarodnjak poginuo u nesreći.

'Njegovo je ponašanje bilo besprijekorno, plemenito (...) i na razini predsjednika velike zemlje kakva je Francuska'.

'Surađujemo i zajedno provodimo istragu, kao što i mora biti zato što smo Europljani, ali i ponajprije zato što smo ljudi', dodao je španjolski premijer.

'Dobro je da smo u ovom teškom času blizu (jedni drugima) i povezani prijateljstvom', dodala je kancelarka, govoreći o 'pravoj tragediji'.

Učinit ćemo sve da bi se rasvijetlile okolnosti ove zrakoplovne katastrofe, istaknula je Merkel.

Troje čelnika su razgovarali s liječnicima, vatrogascima i vojnicima koji sudjeluju u potrazi za posmrtnim ostatcima a zatim su se uputili u mrtvačnicu gdje su odali počast žrtvama.