hep obavijestio

Posljedice nevremena: Bez struje još 5800 korisnika u Moslavini i Slavoniji

23.07.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Bez električne energije do nedjelje 11 sati još uvijek je oko 5.800 korisnika, izvijestio je HEP, navodeći da je velika šteta od nevremena i na elektroenergetskim objektima te mreži - procjena za samo nužnu sanacije, potrebnu da korisnici što prije dobiju struju, iznosi oko 21 milijun eura.

Većem broju korisnika na nevremenom pogođenom području vraćena je redovna opskrba, a bez električne energije ostalo još oko 5.800 korisnika. Najviše ih je na području Novske, Lipika i Pakraca (540), Županje (950), Slavonskog Broda (1.050), Kutine (1.100), te na širem području Vinkovaca, gdje je bez napajanja još oko 2.500 korisnika navode iz HEP-a te dodaju da je, za usporedbu, jučer u 14 sati bez električne energije na pogođenim područjima bilo oko 12.300 korisnika.

Ukupno je u sanaciji kvarova na olujom pogođenim područjima angažirano više od 500 radnika HEP-Operatora distribucijskog sustava (ODS), a njima su se danas, temeljem zaključaka jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Vlade RH, na kojem je bio prisutan i predsjednik Uprave HEP-a, počele pridruživati i dodatne ekipe iz distribucijskih područja na kojima su uspješno otklonjeni kvarovi te ostalih dijelova Hrvatske (Zagreb, Osijek, Zabok, Rijeka, Pula, Zadar, Šibenik, Varaždin, Koprivnica, Čakovec, Split).

HEP ODS će pogođenim županijama na raspolaganje staviti agregate za proizvodnju električne energije.

"Šteta na elektroenergetskim objektima i mreži je velika. Samo procijenjeni trošak nužne sanacije, potrebne kako bi korisnici što prije dobili električnu energije, iznosi oko 21 milijun eura (oko 14 milijuna u distribucijskom i oko 7 milijuna u prijenosnom dijelu mreže), dok će trošak potpune sanacije elektroenergetske mreže na pogođenim područjima biti višestruko veći", naglašavaju iz HEP-a.

Izrazito jako olujno nevrijeme koje je u srijedu, 19. srpnja i petak, 21. srpnja  u poslijepodnevnim satima zahvatilo velik dio kontinentalne Hrvatske uzrokovalo je velik broj prekida u opskrbi električnom energijom na širem području Karlovca, Zagreba, Siska, Varaždina, Zaboka, Čakovca, Koprivnice, Bjelovara, Požege, Novske, Slavonskog Broda, Osijeka i i Vinkovaca.