FORSIRANJE USTAVNOSTI

Poslao Ustavnom sudu 700 prijedloga

16.12.2008 u 15:21

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić primio je svih 13 sudaca Ustavnog suda koji su ga upoznali s radom najvišeg pravosudnog tijela, ali i upozorili na brojne probleme za čije bi rješavanje trebalo izmijeniti neke zakone, ali i Ustav kao temeljni državni pravni akt

Po riječima predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, to tijelo 'guši' više od osam tisuća neriješenih predmeta. Iako su posljednjih godina podigli učinkovitost stalno se povećava i broj zaprimljenih predmeta, odnosno pristiže ih više nego što ih ustavni suci mogu riješiti.

Kao najveći problem istaknula je prevelik broj ustavnih tužbi, na koje otpada čak 93 posto svih predmeta zaprimljenih na Ustavnom sudu.
Većina ustavnih tužbi zapravo su žalbe na sudske odluke, kojima bi se trebali baviti redovni sudovi. No, Ustavni sud unatoč tome mora provesti postupak, čak i kada se u nekom slučaju proglašava nenadležnim, objasnila je Omejec.

Ustavni suci otežavajućom smatraju i mogućnost da prijedlog za ocjenom ustavnosti može predati svatko, čak i ako u tom predmetu nema pravnog interesa.
'To ne postoji nigdje na svijetu', kazala je Omejec dodajući da bi u zahtjevima za ocjenom ustavnosti zakonom trebalo propisati neposredan pravni interes. Osim toga, puno prijedloga dolazi od istih osoba, a rekorder je građanin koji je Ustavnom sudu uputio više od 700 prijedloga za ocjenom ustavnosti.

Inače, u postupcima ocjene ustavnosti do sada je ukinuto čak deset posto svih donesenih zakona ili njihovih odredbi.

Istovremeno, paradoksalno je da prema sadašnjim odredbama Ustavni sud nije nadležan za sankcioniranje nedjelotvornih predistražnih radnji, na koje su se primjerice žalili pretučeni novinar Dušan Miljuš i bivši zagrebački dužnosnik Igor Rađenović

Isto je i s povredama ustavnih prava radnjama ili propustima nadležnih tijela, kao što su prigovori na loše životne uvjete u zatvorima.
Predsjednik Mesić podsjetio je da će se uskoro ići u promjene Ustava zbog ulaska u Europsku uniju, pa bi se istovremeno, kaže, mogli riješiti i problemi Ustavnog suda.