mito i korupcija na sjeveru hrvatske

U policijskoj marici pod rotirkama na ispitivanje u prostorije Uskoka stigao i Matija Posavec; cure detalji kako se našao u mjerama, za sve je kriv džoging?!

10.09.2021 u 16:40

Bionic
Reading

Međimurski župan Matija Posavec i njegovi suosumnjičenici u petak poslijepodne dovedeni su u prostorije Uskoka u Zagrebu. SDP-ovog saborskog zastupnika, bivšeg čakovečkog gradonačelnika, Stjepana Kovača tužitelji će ispitati u subotu

Zahtjev za skidanje imuniteta te uhićenje Kovača poslalo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zbog sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Sumnja se, naime, da je Kovač uoči lokalnih izbora u svibnju ove godine inscenirao prijetnje smrću, navodno s ciljem da dozna tko stoji iza internetske stranice koja je o njemu negativno pisala uoči izbora.

  • +11
Privođenje Stjepana Kovača Izvor: Pixsell / Autor: Mario Naranđa/PIXSELL

U policijskoj marici pod rotirkama na ispitivanje u prostorije Uskoka stigao i Matija Posavec; cure detalji kako se našao u mjerama, za sve je kriv džoging?!

Nakon što je MIP Kovaču skinuo imunitet te je dobiveno odobrenje za pokretanje kaznenog postupka, uhićenje i određivanje istražnog zatvora, policija je oko 17 sati ušla u njegovu obiteljsku kuću u Čakovcu, kako bi obavila pretres.

Pred Kovačevu su kuću stigli policijski kombi i neoznačena vozila koprivničkih registracija i on je oko 19,45 izveden iz kuće i odvezen u jednom od policijskih vozila.

Nešto poslije 19 sati na ispitivanje u USKOK doveden je župan Matija Posavec.

  • +6
Osumnjičenici iz afere u Međimurju dovedeni na ispitivanje u Uskok Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Prema neslužbenim informacijama Dnevnika Nove TV, župan Posavec je upao pod mjere USKOK-a slučajno. Posavec je, navodno, u slobodno vrijeme džogirao s prijateljem koji je bio pod mjerama istražitelja. Prisluškujući razgovore njih dvojice posumnjali su da se i župan bavi nekim nezakonitim radnjama, pa su zatražili (i dobili) sudski nalog da i njega stave pod mjere.

Posavcu su ozvučili ured, pa su, između ostalog, snimili tonski zapis primopredaje 10.000 kuna mita koje je Josip Kobal navodno predao za još jedan mandat na čelu upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međumurske županije.

Posavec i Kovač, uhićeni u istoj policijsko-uskočkoj akciji u Čakovcu, ali u nepovezanim slučajevima. No, kako je Kovač imao zastupnički imunitet kazneni progon protiv njega nije mogao biti pokrenut prije 15 sati kada mu je imunitet skinulo saborsko povjerenstvo.

Uskok je skidanje imuniteta tražio zbog "kaznenog postupka, lišavanja slobode i određivanja istražnog zatvora".

Nakon Posavca tužitelji će u Uskoku ispitati i županijskog pročelnika Milorada Novkovića s kojim je navodno dogovarao natječaje za poslove, ali i predsjednika upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije Josipa Kobala.

On je županu navodno dao mito kako bi mu osigurao još jedan mandat u upravnom odboru, a mediji navode da je riječ o 10.000 kuna.

Uz Kovač su, pak, suosumnjičeni međimurski policajac Mario Sever te Damir Ledenčan koji mu je nakon dogovora slao inscenirane prijeteće poruke. Cilj im je, kako se doznaje, bio da otkriju tko stoji iza internetske stranice koja je o Kovaču negativno pisala uoči posljednjih lokalnih izbora u svibnju.

Kako bi otkrili tko je iza strance s koje su kritizirali Kovača dogovorili su da će mu Ledenčan poslati prijeteće poruke koje će potom prijaviti policiji. Osumnjičeni policajac pritom je navodno tražio da on vodi taj slučaj kako bi o svemu obavještavao Kovača.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenika Uskok će priopćiti je li protiv njih pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage.