'SNAGATORI S MORA'

Posada Jadrolinije u Italiji upletena u šverc cigareta

05.11.2009 u 23:01

Bionic
Reading

Milijun i pol eura težak šverc cigareta i preprodaju na talijanskom tržištu u što je bila upletena posada Jadrolinijinog broda Zadar raskrinkala je financijska policija u Anconi. Uhićen je jedan član posade, dok ih je još deset zaradilo prijave

Među njima nije kapetan broda. U lisicama je završio i jedan radnik iz luke Ancona, piše Novi list.

Okončana je tako gotovo dvogodišnja istraga šverca cigareta između Hrvatske i Italije kojim je ova organizirana krijumčarska skupina oštetila talijanski proračun za 2,6 milijuna eura te ostvarila zaradu od 1,4 milijuna eura. Uspjeli su prokrijumčariti i preprodati 14 tona cigareta, odnosno 725 tisuća kutija.

Nadzirući promet cigaretama između Hrvatske i Italije, posebno na brodskoj liniji između Splita i Ancone istražitelji su otkrili nezakonitu suradnju članova posade i pojedinih lučkih radnika.

Naime, iz brodskog 'duty free shopa' na obalu su skrivene u jaknama ili torbama iznošene cigarete koje su kasnije preprodavane u Anconi i njezinoj okolici. Naručivane su preko telefona ili SMS-ovima i to šifriranim rječnikom kao 'sendviči' ili 'bijele i crvene majice'. Budući da su cigarete krijumčarili s broda unutar svoje odjeće i ova je akcija po tome dobila kodni naziv 'Snagatori s mora'.

Cigarete su se, kao što je uobičajeno u duty free trgovinama, na brodu mogle nabaviti po puno povoljnijoj cijeni: one od 4,30 eura mogle su se kupiti za 1,30 eura po kutiji. Kako bi udovoljili izbirljivoj klijenteli krijumčari su ih opskrbljivali isključivo cigaretama s natpisima na talijanskom.

Ništa ne sluteći nadležni u Jadroliniji uredno su duty free shop na brodu opskrbljivali cigaretama te ostalim proizvodima što su ih tražili putnici, ali i posada. Ubrzo se pokazalo kako je potražnja za cigaretama na brodu značajno porasla, što je odmah zainteresiralo i istražitelje.

S nalogom tužitelja iz Ancone policija je obavila 14 pretraga – sedam u Anconi, četiri u Falconari Marittimi, dvije u Osimu i jednu u Polverigi.

U Upravi Jadrolinije za Novi list su potvrdili da je jedan njihov član posada uhićen u Italiji, no još im nije bilo poznato o kojem se kaznenom djelu radilo. 'Jadrolinija u svakom slučaju surađuje s talijanskim istražiteljima na ovom slučaju', poručuju iz hrvatskog linijskog brodskog prijevoznika.