ukrajinski predsjednik

Porošenko optužio Rusiju da vodi rat protiv civiliziranog svijeta

16.02.2018 u 20:37

Bionic
Reading

Rusija vodi rat protiv civiliziranog svijeta, a najveći udar bio je napad na Ukrajinu 2014., izjavio je u petak u Muenchenu ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je za ostvarivanje svog geopolitičkog plana obnove bivšeg SSSR-a spreman upotrijebiti sva sredstva, uključujući nuklearno oružje

"Sve što dotakne Rusija pretvara u ruševine", rekao je Porošenko. "Upozoravam vas da Kremlj nema granica kada je riječ o njegovu planu", dodao je.

Rusija je 2014. okupirala ukrajinski poluotok Krim, a na istoku zemlje podupire proruske pobunjenike koji ne priznaju vlast Kijeva.

"Ukrajina je mač i štit Europe. Braneći Ukrajinu branite suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost svojih vlastitih zemalja", poručio je Porošenko sudionicima tradicionalne konferencije o sigurnosti.

Ruski Su-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Istovremeno, njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je otkazan sastanak o ukrajinskom sukobu planiran na marginama konferencije.

Šefovi diplomacije Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine trebali su se susresti u petak poslijepodne, ali je sastanak otkazan zbog drugih obaveza, priopćilo je ministarstvo.

Četvorka se trebala sastati u sklopu tzv. normandijskog formata i razgovarati o mogućem slanju UN-ovih mirovnih snaga na istok Ukrajine. Ta diplomatska skupina nije uspjela osigurati trajno primirje u sukobu u kojem je prema procjenama UN-a poginulo 10.000 ljudi.