JOSIPOVIĆ O POREZNOJ REFORMI

'Porezni sustav treba uskladiti s mirovinskim i zdravstvenim'

16.05.2011 u 17:58

Bionic
Reading

Hrvatskoj je potrebna porezna reforma koja će, s jedne strane, očuvati kvalitetu života i nužna socijalna davanja za građane kojima je potrebna pomoć, te s druge strane, omogućiti promjene koje će motivirati proizvodnju i investicije, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović nakon današnje sjednice svojega gospodarskog savjeta

To nije jednostavan projekt, a trenutno se u Hrvatskoj radi na nekoliko stručnih projekata za promjenu poreznog sustava, rekao je Josipović.

Kao važan instrument pravedne porezne politike Josipović je istaknuo transparentnost proračuna, odnosno jasnoću trošenja državnog novca.

Po nekim podacima, otvorenost proračuna u Hrvatskoj je 58 posto, dok u SAD-u iznosi čak 95 posto, pa bi ubuduće u proračunu trebalo biti što manje generalnih opisa, a što više detalja.

Socijalna politika treba biti efikasnija, što znači da socijalnu pomoć treba usmjeriti prema građanima kojima je zaista potrebna, a ne je neselektivno dijeliti.

S tim u vezi, poreznu reformu treba uskladiti sa zdravstvenom i mirovinskom reformom jer su one nerazdvojne od poreznog sustava, ocijenio je predsjednik.

Na sjednici je istaknut i problem sive ekonomije zbog koje se značajan dio gospodarskih aktivnosti odvija izvan poreznog sustava.

Mnoge tvrtke ne plaćaju poreze i doprinose, ponekad jer za to nisu sposobne, a ponekad se radi o utaji, kazao je Josipović.