REFERENDUM O ĆIRILICI U ISTRI

Poreč odbio, a Biskupija dopustila postavljanje štandova za potpise

21.11.2013 u 20:23

Bionic
Reading

Unatoč medijskoj pompi da je u Istri onemogućeno potpisivanje peticije za novo referendumsko pitanje, trenutačno aktivisti sakupljaju potpise na dvije lokacije u Umagu, ali i u Poreču, u kojem je IDS-ov gradonačelnik Edi Štifanić dao 'odbijenicu' Stožeru

Naime, lokalnoj vlasti u tri istarska grada Umagu, Poreču i Puli iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara bio je upućen zahtjev da se na javnim površinama dopusti postavljanje štandova na kojima bi se od 17. studenog do 1. prosinca prikupljali potpisi peticije za takozvani 'referendum o ćirilici'. Umag, kojemu je na čelu SDP-ov gradonačelnik Villi Bassanese, zahtjev Stožera odobrio je, Poreč odbio, a u Puli je na svojevrsnom 'čekanju'.

Iljkić: Istra nam je uzor

'Žao nam je što se Grad Poreč upustio u predavanje o tome kakva je situacija u Istri i kako nam ne mogu izaći u susret. Iako kaže da su ta prava manjina na visokoj razini. Mi smatramo da je Istra primjer za to kako to treba rješavati, uvažavajući povijene, ekonomske i moralne razloge… Da na lokalnoj razini ljudi kažu kako žele da bude. Tako je u Istri', rekao nam je Vlado Iljkić iz Stožera.


'Iz Pule nam je poručeno 'da će odgovoriti u zakonskom roku od 15 dana', što znači da će vrijeme za sakupljanje potpisa u Puli biti znatno kraće, a Poreč je zahtjev odbio uz obrazloženje da su u Istri dosegnuti visoki standardi zaštite manjinskih prava', rekao je za tportal.hr Vlado Iljkić, zadužen za pravna pitanja u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. 'Smatramo da neizdavanje dozvole nije demokratski', kazao je Iljkić te dodao da su po pitanju odbijanja Poreča odgovor gradonačelnika Edija Štifanića proslijedili odvjetniku Stožera Zvonimiru Hodaku kako bi mogao poduzeti određene korake.

'Grad Poreč oduvijek je poznat kao tolerantan, otvoren i multikulturalan grad u kojemu se poštuju prava nacionalnih manjina i u kojemu se osuđuje svaki oblik diskriminacije. Statutom Grada Poreča definirano je da se pripadnicima talijanske autohtone nacionalne zajednice osigurava puna afirmacija njihova individualnog i kolektivnog identiteta bez obzira na njihov udio u ukupnom stanovništvu, a natpisi na pločama s nazivima mjesta, ulica i trgova ističu se na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Imajući navedeno u vidu, kao legalno izabrani predstavnici naše multikulturalne i višeetničke lokalne sredine, ne želimo sudjelovati pa makar i simbolički u dodjeli prostora za prikupljanje potpisa, u pokretanju referenduma koji ima za cilj ograničavanje ljudskih, odnosno manjinskih prava. Na to nas obvezuje dostignuta civilizacijska razina međuetničke tolerancije i suživota na istarskom području, koja se očituje kroz lepezu manjinskih prava ugrađenih u Statute ovdašnjih jedinica lokalne samouprave, pa i u samom Statutu Istarske županije. Smatramo da je instrument referenduma kontraproduktivan u postupku uređivanja međunacionalnih odnosa, naročito kada postaje sredstvo nametanja volje većine u odnosu na prava jedne nacionalne manjinske skupine koja je, po definiciji, u slabijem i podređenom položaju', kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić. Podsjetio je i da Grad Poreč, koji je u najtežim trenucima rata pružio utočište mnogim Vukovarcima, njeguje iznimno dobre odnose s gradom Vukovarom pa je tako u sklopu akcije Solidarnost za Vukovar sudjelovao u rekonstrukciji Istarske ulice u Vukovaru i svake godine sudjeluje u dostojnom i svečanom obilježavanju Dana sjećanja na Vukovar.

'Grad Vukovar simbol je otpora i najvećeg stradanja u novijoj hrvatskoj povijesti. Neizmjerno cijenimo povijesnu ulogu grada Vukovara u stvaranju temelja moderne i suvremene Hrvatske države i kao i uvijek do sada, inzistirat ćemo da se žrtva onih koji su pali za slobodnu domovinu nikada ne zaboravi', istaknuo je Štifanić. No, kako doznajemo, potpisi se u Poreču ipak skupljaju, i to ispred crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode i ispred Eufrazijeve bazilike.


Puli stigao nepotpun zahtjev

'Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu Grada Pule zaprimio je 12. studenoga 2013. zahtjev Organizacijskog odbora Građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara za izdavanje odobrenja za zauzimanjem javne površine radi postave štanda. Međutim, utvrđeno je da nisu ispunjeni propisani uvjeti za izdavanje Rješenja o odobrenju za korištenje javne površine u svrhu prikupljanja potpisa za raspisivanje Referenduma.

Prije svega, u zahtjevu nije jasno naznačena upravna stvar na koju se zahtjev odnosi te nije naznačena osoba ovlaštena za zastupanje stranke. Među ostalim, u zahtjevu nije naznačena adresa na koju se vrši dostava podnesaka u predmetnom postupku, nije priložen akt o osnivanju organizacijskog odbora, kao ni akt ovlaštenog tijela kojim je utvrđeno pitanje o kojem će se provesti referendum, kao ni vrijeme u kojem će se odvijati izjašnjavanje birača. Uz zahtjev nije priložen dokaz da je u dnevnom tisku i drugim sredstvima priopćavanja objavljena odluka da se pristupi izjašnjavanju birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma.

Zbog navedenih manjkavosti u zahtjevu, organizacijskom odboru Građanske inicijative Stožer za obranu hrvatskog Vukovara 19. studenoga upućen je dopis i određen je rok od osam dana za dostavljanjem navedenih podataka', priopćio je pročelnik Damir Prhat

Cijelu Iljkićevu izjavu poslušajte ovdje