službeni podaci

Poražavajuća statistika: Sve više učenika pada državnu maturu

17.07.2018 u 11:52

Bionic
Reading

Ovogodišnji rezultati državne mature daleko su najlošiji. Maturi su pristupilo skoro četiri tisuće učenika manje nego prije tri godine, a čak je 649 gimnazijalaca palo jedan ili više predmeta

Poražavajuća statistika rezultata državne mature pokazuje kako je sve manje pristupnika, a sve više učenika koji je ne mogu položiti. Rezultati ovogodišnje mature objavljeni su u utorak, a prema podacima iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), stanje je vrlo zabrinjavajuće.

Od 32.045 kandidata, skoro četiri tisuće manje (36.041) u odnosu na školsku godinu 2014./2015., njih 649 iz gimnazija palo je jedan ili više predmeta, što je još jedan alarmantni podatak jer bez državne mature gimnazijalci ne mogu završiti svoje srednjoškolsko obrazovanje. Prema statistici, 599 maturanata iz gimnazije nije položilo jedan predmet, njih 39 palo je dva predmeta, dok osmero nije uspjelo položiti tri predmeta.

Najveći problem maturanti su imali sa sociologijom te 51,2 posto kandidata nije uspjelo položiti ovaj predmet. Kod onih koji su uspjeli položiti postotak riješenih zadataka kreće se od 30 do 40 posto. Najbolje riješeni predmet je engleski na višoj razini s postotkom petica od 20,4, a prosječna postotna riješenost je između 61 i 75.

  • +9
Ilustrativna galerija / Riječki maturanti slave kraj srednjoškolskog obrazovanja Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Prosječne ostvarene ocjene za obvezne i izborne predmete dosta su niske, dovoljan i dobar. S druge strane, ima i učenika koji su u određenim predmetima ostvarili stopostotni rezultat. Tako je njih 52 bez greške riješilo osnovnu razinu matematike, a 29 višu razinu. Sto posto je fiziku riješilo 40 kandidata, a višu razinu engleskog 14 maturanata.