od četvrtka

Počinju ispiti: Na državnu maturu prijavio se 35.881 pristupnik

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.06.2018 14:12
  • Objavljeno 05.06.2018 u 12:51
Zlatko Zadelj, Ivana Katavić, Ivo Šušak, Sanja Horvatić

Zlatko Zadelj, Ivana Katavić, Ivo Šušak, Sanja Horvatić

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Ispiti državne mature počinju u četvrtak, 7. lipnja, a ove se godine prijavilo 35.881 pristupnik, rekao je u utorak na konferenciji za novinare načelnik Odjela za organizaciju i provedbu ispita Državne mature Zlatko Zadelj

Zadelj je istaknuo kako su od 35.881 pristupnika njih 30.040 redovni, a 5841 ostalih pristupnika.

Na ljetni rok državne mature prijavilo se, kako je rekao, 12.679 gimnazijalaca, odnosno njih 100 posto, te 17.371 pristupnik iz strukovnih škola, odnosno 89,7 posto. U skupini ostalih kojih ima 5841 uglavnom su studenti iz Bosne i Hercegovine te oni koji maturu nisu položili ili polagali ranijih godina, napomenuo je.

Podsjetio je i kako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) posebno skrbi o učenicima s teškoćama. Ove ih je godine zahtjeve predalo 639, a u potpunosti ih je odobreno 484, rekao je Zadelj dodavši kako su još 137 djelomično odboreni, a tek 18 ih je odbijeno.

Zadelj je istaknuo i kako je ove godine nešto drukčija struktura ispita iz hrvatskoga jezika. Ispit se sastoji od dva dijela, eseja i testa znanja, ali pristupnici ove godine za prolaz moraju iz oba dijela ispita moraju ostvariti minimum bodova, što se onda zbraja, objasnio je Zadelj te najavio da bi se sljedeće godine na takav način trebalo polagati i ispit iz engleskoga jezika.

  • +5
  • +2

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja o početku mature

Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Učenici iz obvezatnih predmeta, uglavnom prijavljuju višu razinu ispita iz hrvatskoga i engleskog jezika, dok iz matematike ispit više razine prijavljuje tek jedna trećina pristupnika, naglasio je.

Od izbornih predmeta najviše se prijavljuju fizika, biologija, politika i gospodarstve te psihologija, napomenuo je Zadelj.

Istaknuo je i kako Info-centar NCVVO-a odgovorio na 30.109 poziva, od čega je uputio 9305 e-mailova.

Zadelj smatra kako je državna matura ispit visoke razne i izazov za 18-godišnjake pa je pozvao pristupnike i njihove roditelje da mirno pristupe polaganju državne mature.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić poručila je kako je sve spremno za provedbu državne mature te istaknula kako će NCVVO pristupnicima pružiti svu potrbnu potporu.

Uspjeh učenicima na ispitu državne mature poželjela je i savjetnica ministrice Blaženke Divjak Sanja Horvatić te član Uprvnoga vijeća NCVVO-a Ivo Šušak, koji su nazočili konferenciji za novinare.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!