ZDRAVSTVENE VLASTI ZABRINUTE

Porast slučajeva zaraze HIV-om u Sloveniji

21.06.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Broj osoba zaraženih virsusom HIV-a, koji izaziva AIDS, u Sloveniji je u znatnom porastu zbog čega zdravstvene vlasti pojačavaju kampanju informiranja ugrožene populacije putem medija i posebnih programa.

Oko 600 ljudi zaraženih HIV-om u Sloveniji, koja ima dva milijuna stanovnika, u europskom je prosjeku, ali je zabrinjavajući podatak da su u pet mjeseci ove godine dijagnosticirana 43 nova slučaja, što je dvostruko više nego lani, navodi u utorak ljubljansko Delo.

'Ne samo u Sloveniji nego i u Europi HIV više nema kobni predznak jer rizične skupine znaju da je liječenje učinkovito i zato najvjerojatnije zaboravljaju na zaštitu', kazao je za list infektolog Janez Tomažič.

Iako postoje lijekovi za oboljele od AIDS-a Sloveniji je u zadnjih desetak godina od posljedica te bolesti umrlo nešto tridesetak ljudi, među ostalim i zato jer se besplatna testiranja na virus obavljaju samo u Ljubljani, pa je vlada u suradnji sa zdravstvenim organizacijama pokrenula kampanju informiranja ugroženih skupina.

Jedan od programa koji se provode je i program 'Reakcija na HIV' te posebna aplikacije na internetu i društvenim mrežama s detaljima o načinima izbjegavanja infekcije, za što je novac donirala norveška vlada. U okviru tog programa provdena su 833 različita testiranja na spolno prenosive bolesti, a pokazalo se da su osim virusa HIV u porastu i infekcije hepatitisom B i gonorejom.