teška situacija

Poplave u BiH se šire, blokirane brojne prometnice, krenule i evakuacije

14.05.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Obilna kiša koja je nastavila padati u Bosni i Hercegovini u noći na utorak prouzročila je znatne poteškoće u sjevernim i središnjim dijelovima te zemlje gdje je došlo do novog izlijevanja rijeka iz korita zbog čega su poplavljeni brojni stambeni i gospodarski objekti te neke prometnice.

Dramatično pogoršanje stanja zabilježeno je na području Banje Luke i Doboja gdje su stanovništvu zaprijetile rijeke Vrbanja i Vrbas te Bosna.

Banjolučki gradonačelnik Igor Radojičić proglasio je izvanredno stanje u nekima od gradskih općina no u utorak ujutro je ustvrdio kako se stanje normalizira te kako za sada ne prijeti opasnost od većih poplava.

Iz nekih rubnih naselja u Doboju protekle je noći naložena evakuacija stanovništva.

Teško je stanje i na području Sanskog mosta gdje je zabilježen vodostaj rijeke Sane veći od četiri metra a pripadnici službi civilne zaštite i građani su cijele noći tisućama vreća pijeska i uz pomoć teških strojeva radili nasipe.

Rijeka Una u Bihaću je na tridesetak centimetara od kritične razine.

I dalje je otežano prometovanje magistralnom cestom iz pravca Doboja prema Sarajevu, ključnom prometnicom koja povezuje središnje dijelove BiH s Hrvatskom.

Oborinske vode i rijeka Bosna otežavaju promet kod Žepča u koji je zbog vode nemoguće ući podvožnjakom.

Poplave većeg intenziteta zabilježene su na području obližnjeg Maglaja a najkritičnije je bilo u maglajskim selima gdje su vodene bujice već prouzročile veliku štetu stambenim i pomoćnim objektima, kao i poljoprivrednim dobrima.

Vodostaj Bosne kod Maglaja je u ponedjeljak navečer narastao za više od 160 centimetara.

Krizni stožer proglasio je izvanredno stanje u Tesliću zbog elementarnih nepogoda. Došlo je do izlijevanja svih rijeka na tom području , a prekinut je i cestovni promet prema Doboju.

Iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK) izvijestili su da je zbog vodenih nanosa potpuno prekinut promet cestom Banja Luka-Prijedor u mjestu Ramići, Teslić-Kotor Varoš preko prijevoja Borja i Banja Luka-Čelinac u mjestu Marjanovac, kao i na regionalnoj cesti Teslić-Tedin Han u mjestu Kamenica.

Blokirane su i ceste Banovići-Zavidovići, Cazin-Gata  i Cazin-Stijena-Ljusina.

Veoma je otežan promet na cesti Banja Luka-Prnjavor na ulazu u Prnjavor,  Prijedor-Sanski Most i Jajce-Mrkonjić Grad u mjestu Jezero.