dvije mogućnosti

Popis stanovništa čeka nas u travnju 2021. godine, građani će birati način kako se žele popisati

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 16.11.2020 23:39
  • Objavljeno 16.11.2020 u 23:39
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska se priprema za popis stanovništva koji će se u 2021. godini provesti u dvije faze, a građani će moći sami odabrati način popisivanja

Najprije će se od 1. do 10. travnja 2021. osobe moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku dostupnome u sustavu e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju (CAWI metodom). U drugoj fazi, od 16. travnja do 7. svibnja, popisivači će na terenu popisivati sve jedinice koje nisu samostalno popisane u prvoj fazi, i to osobnim intervjuima sa stanovništvom i uz pomoć elektroničkih uređaja. Također, ujedno će kontrolirati podatke prikupljene u prvoj fazi popisa (CAPI metodom).

Ukupan trošak popisa stanovništva 2021. godine uvelike će ovisiti o broju osoba koje će se samopopisati. Primjerice, jedno četveročlano kućanstvo koje će se samopopisati košta osam kuna, dok će kućanstvo s istim brojem članova koje će evidentirati popisivač koštati 40 kuna. Ukupno je za popis 2021. izdvojeno oko 160 milijuna kuna.

Te i ostale pojedinosti tog opsežnog posla koji nas čeka iduće godine iznijela je za Slobodnu Dalmaciju Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Treba dodati i kako popisivači neće provjeravati vjerodostojnost podataka koje su građani upisali u e-popisnicu, ali će obići sve adrese, uključujući i ona kućanstva koja su se popisala samostalno preko sustava e-Građani, kako bi od njih preuzeli šifru koju su dobili na kraju uspješno provedenog samopopisivanja kao dokaz da su taj postupak obavili. Točnost podataka utvrđivat će se u postupku obrade.

Na popisu stanovništva bit će angažirano oko 8000 popisivača, više od 1000 kontrolora, oko 200 instruktora i 45 koordinatora, te će biti angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, članovi ispostava i popisnih centara. Sveukupno bi na popisu trebalo biti angažirano više od 10.000 osoba.

Popis stanovništva provoditi prema preporukama Stožera civilne zaštite RH te u skladu s epidemiološkim mjerama koje će biti na snazi u trenutku popisa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!