popis poljoprivrede 2020.

Pogledajte koliko će zaraditi popisivači, a isplati im se i ako se vrate s praznim obrascima

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 18.06.2020 09:12
  • Objavljeno 18.06.2020 u 09:09
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Završene su prijave za popisivače u Popisu poljoprivrede 2020. Za cijelu Hrvatsku potrebno je 1697, a na području Osječko-baranjske županije trebat će ih 120

Popis poljoprivrede 2020. starta 14. rujna za OPG-ove dok onaj za poslovne subjekte već traje, piše Glas Slavonije. Posljednji puta takav opsežan posao rađen je 2003. Iz Državnog zavoda za statitstiku (DZS) Glasu Slavonije su odgovorili kako će popisivači za ispunjeni popisni obrazac dobiti neto iznos od 93 kune, a za neispunjeni 18.

Prijavljeni kandidati za popisivače, objašnjavaju u DZS-u trebaju biti punoljetni i imati najmanje završenu srednju školu u trajanju do 3 godine.

'Zainteresirani kandidati za sudjelovanje u Popisu trebaju popuniti prijavu za popisivače i riješiti stručni test znanja o poljoprivredi koji se nalazi u sklopu prijave na našoj stranici www.dzs.hr.', navode dalje.

Odabrani kandidati za popisivače proći će obveznu poduku na kojoj će polaznici biti upoznati s metodologijom i organizacijom popisa. Kandidati će biti testirani te će na temelju ostvarenog ukupnog broja bodova biti odabrani za prave i pričuvne popisičave.

Ako bi više kandidata ostvarilo iste bodove, uvode se dodatni kriteriji, primjerice ima li kandidat iskustva u prijašnjim istraživanjima DZS-a ili završen fakultet koji je srodan samom Popisu.

U Osječko-baranjskoj županiji predviđeno je 120 popisivača. Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu istaknula je kako je u Osječko-baranjskoj županiji 18,3 posto od ukupnih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj.

U DZS-u očekuju kako će se za Popis prijaviti određen broj studenata koji polaze Veterinarski ili neki od biotehničkih fakulteta, među kojima i Agronomski.

Popis 2020. trajat će do 14. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!