pod niskim tlakom

Ponovo krenula isporuka nafte Mađarskoj i Slovačkoj naftovodom Družba

16.11.2022 u 19:29

Bionic
Reading

Isporuke ruske sirove nafte u Mađarsku i Slovačku putem ključnog naftovoda Družba ponovno su krenule, rekli su dužnosnici u srijedu nakon privremenog prekida u utorak

Mreža naftovoda Družba kreće u Rusiji te se potom razdvaja u Bjelorusiji i Ukrajini opskrbljujući dio zemalja istočne i srednje Europe koje ovise o toj nafti, uključujući rafinerije u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da naftovod još radi pod niskim tlakom, a slovačko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da je opskrba ponovno uspostavljena bez iznošenja pojedinosti.

Opskrba dijelova istočne i srednje Europe privremeno je bila obustavljena u utorak iz tehničkih razloga, prema operaterima naftovoda u Mađarskoj i Slovačkoj.

Mađarski MOL priopćio je da je njegov ukrajinski partner rekao tvrtki da je ruska raketa pogodila elektranu koja je opskrbljivala električnom energijom pumpnu stanicu, što je dovelo do prekida opskrbe.

Szijjarto je u srijedu na Facebooku objavio da su popravci obavljeni do te mjere da su isporuke nafte u Mađarsku mogle ponovno krenuti "nekoliko minuta prije".

"Za sada je to pod niskim tlakom u ovoj fazi, ali tehnički radovi su u tijeku kako bi se omogućio nastavak isporuka uz uobičajeni puni tlak, dakle na normalnim razinama", rekao je Szijjarto.

Cijene nafte, koje su ranije tijekom dana rasle zbog izvješća da je tanker Pacific Zircon pogođen projektilom blizu obale Omana, krenule su silaznom putanjom nakon objave vijesti da je ponovo pokrenuta opskrba putem naftovoda Družba.