PROSVJED PROTIV MURSIJA

Ponovno sukobi između Egipćana i policije!

27.11.2012 u 11:43

Bionic
Reading

Sukobi između mladih Egipćana i policije ponovno su u utorak izbili blizu Trga Tahrir u središtu Kaira, gdje se aktivisti pripremaju na velike prosvjede protiv islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, optuženog za monopoliziranje vlasti

Sporadični sukobi koji su počeli prije tjedan dana nastavljeni su u više ulica oko tog trga tijekom jutra i na prilazima američkom veleposlanstvu, prenosi AFP.

Pripadnici specijalne policije oko diplomatske misije su napadnuti kamenjem, te su uzvratili suzavcem.

Na samom Trgu Tahrir od petka je postavljeno je šatorsko naselje. Prosvjednici se protive ukazu kojim si je predsjednik Mursi proširio ovlasti i svoje odluke pretpostavio pravosuđu.

Brojni pokreti oporbenih političkih stranka pozvali su na masovne prosvjede u utorak diljem zemlje, posebice na Trgu Tahrir, protiv tog ukaza. Najveći broj sudionika se očekuje poslijepodne i navečer. Muslimanska braća, koja su ranije pozvala na manifestaciju podrške predsjedniku koji dolazi iz njihovih redova, otkazala su skup.

'Predsjednik tjera narod na civilni neposluh', 'Muslimanska braća kradu revoluciju', pisalo je na transparentima na trgu.

Jedan nezaposleni tridesetogodišnjak je rekao da 'oni ostaju na trgu sve dok Mursi ne poništi svoj ukaz'. Mursi je u ponedjeljak i dalje ostao pri svom ukazu nakon susreta s predstavnicima pravosuđa i nakon sukoba i teške političke krize izazvane njegovom odlukom.

U nemirima u zemlji su u nekoliko dana poginule dvije osobe i 450 ih je ranjeno.

Prosvjedi na Tahriru