dobre vijesti

Ponovno se uspostavlja redovita željeznička linija Osijek-Pečuh

02.12.2018 u 18:24

Bionic
Reading

U sklopu obilježavanja Dana grada Osijeka, 2. prosinca, u nedjelju je, nakon četiri godine, organizirana promotivna vožnja vlakom od Osijeka do mađarskog grada Pečuha, a najavljena je i ponovna uspostava redovite putničke linije između tih gradova od iduće nedjelje, 9. prosinca. Na današnju promotivnu vožnju vlaka krenulo je iz Osijeka oko 140 putnika, među kojima i gradonačelnici dvaju prijateljskih grada, Osijeka i Pečuha, Ivica Vrkić i Zsolt Pava

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izrazio je zadovoljstvo ponovnom uspostavom putničkog prometa između dvaju gradova prijatelja, čime, rekao je, pokazuju da im je stalo do prijateljstva i međusobnih odnosa. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić istaknuo je kako je povezivanje Osijeka i Pečuha te Osječko-baranjska županiju i mađarske županije Baranya iznimno bitno, posebice za stanovnike Hrvatske i Mađarske.

Ocijenio je kako je hrvatsko-mađarska suradnja na gospodarskom, prometnom, znanstvenom i svakom drugom polju neupitna i mora se nastaviti. Podsjetio je da će nakon ponovnog povezivanja željeznicom, uskoro biti završena poveznica dviju država međunarodnim prometnim 5C koridorom. Ponovnu uspostavu željezničke linije Osijek-Pečuh pozdravio je i generalni konzul Hrvatske u Mađarskoj Drago Horvat, ocijenivši kako je to značajan događaj za hrvatsku manjinu u Mađarskoj i mađarsku manjinu u Hrvatskoj.

 Dan grada Osijeka slavi se u znak sjećanja na 2. prosinca 1786. kada su tri dijela grada - Tvrđa te Gornji i Donji grad  - postali jedna cjelina.

 Kod Pješačkog mosta održana je humanitarna utrka, a popodne je otvoren obnovljeni Sekuntala park, u središtu Osijeka. Radovi na Sakuntala parku obuhvatili su prostor od gotovo 6.000 četvornih metara,  obnova je stajala  334.200 eura, odnosno 2,5 milijuna kuna, od čega je najveći dio financirala EU, a manji dio Grad iz svoga proračuna.