MARGINE NATO SUMMITA

Poniženje Zardarija - hladan tuš za Obamu?

21.05.2012 u 15:57

Bionic
Reading

Na marginama summita NATO-a u Chicagu, produbila se pukotina u odnosima SAD-a i Pakistana, a opasan razvoj događaja mogao bi se pretvoriti u hladan tuš za nastojanja američkog predsjednika Baracka Obame da uskoro povuče trupe iz Afganistana

Iako je SAD u više navrata poručio da Pakistan ima posljednju riječ kada je u pitanju budućnost regije, odnosi Obame i pakistanskog predsjednika Asifa Alija Zardarija pogoršali su se zbog korištenja pakistanskog teritorija u opskrbi američkih trupa u Agfanistanu.

Nakon što je u američkom zračnom napadu poginulo više desetaka Pakistanaca u studenom, Pakistan je zatvorio opskrbne rute američke vojske.

Obama se u Chicagu nije želio susresti sa Zardarijem, a razlog bi mogao biti i taj što pakistanski predsjednik nije stigao u SAD s prijedlogom da se pakistansko-afganistanska granica ponovno otvori Amerikancima. Glasnogovornik Bijele kuće potvrdio je da tijekom NATO summita nije predviđen susret Obame i Zardarija.

Pakistan je postavio niz zahtjeva u zamjenu za otvaranje puteva opskrbe, a među njima su i revizija američke politike napada bespilotnim letjelicama protiv ciljeva unutar Pakistana i javna isprika SAD-a za ubojstvo pakistanskih vojnika.

Zardari je sa zakašnjenjem pozvan na dvodnevni NATO summit, na kojem će u ponedjeljak dominirati tema povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana do 2014. i zadržavanje skromnih oružanih snaga u idućem desetljeću.

Obamina administracija nadala se da će Zardari u Chicago stići s najavom otvaranja kanala opskrbe koji su ključni za NATO. Pakistanski predsjednik u razgovoru s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton nabrojio je niz zahtjeva, nudeći ponovno otvaranje puteva uz uvjet da SAD plaća 500 dolara, umjesto dosadašnjih 250, po svakom vozilu koje prođe tom rutom. Zardari je također zatražio javnu ispriku za ubojstva Pakistanaca.

Glasnogovornik pakistanskog predsjednika rekao je da Zardari od SAD-a želi 'stalno rješenje po pitanju bespilotnih letjelica koje ne samo da krše naš suverenitet, već i uznemiruju javnost zbog nevinih civilnih žrtava'. SAD koristi bespilotne letjelice za napade na osumnjičene talibane i članove Al Kaide.

Obamina administracija ljuta je zbog zahtjeva da skuplje plaća prolazak vozila, s obzirom na financijsku pomoć koju SAD već pruža Pakistanu. Obaminu odluku da ne održi bilateralni susret sa Zardarijem Islamabad će doživjeti kao poniženje, osobito stoga što je američki predsjednik u Chicagu razgovarao s afganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem.

Obamina administracija izrazila je žaljenje zbog ubojstva pakistanskih vojnika, ali oklijeva s javnom isprikom, jer smatra da će američki republikanci to prikazati kao znak slabosti.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je u nedjelju da NATO ne može riješiti probleme u Afganistanu bez Pakistana. Izrazio je nadu da će problem s opskrbom ubrzo biti riješen. U međuvremenu, NATO koristi rute na sjeveru Afganistana, kojima roba stiže sporije i po daleko većoj cijeni.

Na pitanje je li Zardari stigao u Chicago pod pogrešnim dojmom da će vidjeti Obamu, glasnogovornik Bijele kuće odgovorio je da je Obamin raspored preopterećen i da se pitanja poput otvaranja linija opskrbe obično ne rješavaju na predsjedničkoj razini.

'Pozivnica na sudjelovanje na ovom summitu stigla je od NATO-a. Mi to očito podržavamo. Važno je za Pakistan da bude ovdje, jer dok razgovaramo o budućnosti regije, očito je da će oni biti dio te slike', rekao je glasnogovornik.