djelomično uvažena žalba

Poništen dio dokumentacije, no nabava za dekorativnu rasvjetu zagrebačkog Mosta mladosti teška 22 milijuna kuna ide dalje

19.03.2021 u 16:57

Bionic
Reading

Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) poništila je polovicom veljače dio natječajne dokumentacije za nabavu dekorativne i javne rasvjete na Mostu mladosti, za koju je procijenjena vrijednost radova i postavljanja iznosila 21,9 milijuna kuna s PDV-om. Grad Zagreb u petak je objavio izmijenjenu dokumentaciju, a rok za dostavu ponuda ostao je isti - 30. ožujka

Tek koji dan nakon što je potkraj prošle godine razoran potres pogodio Baniju i ponovno prodrmao Zagreb gradske vlasti pokrenule su javnu nabavu za dekorativnu rasvjetu Mosta mladosti procijenjenu na 21,87 milijuna kuna. Kao i kad se osvjetljavao Željeznički most, ponovno se javnost dignula na noge s obzirom na to da je dio zagrebačkih mostova u vrlo lošem stanju, a s druge strane nabavlja se rasvjeta za njih.

Međutim Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) poništila je još u veljači dio dokumentacije za koju su smatrali da je nezakonita. Sukus 20-milijunske nabave bio je da se na natječajnu dokumentaciju žalila tvrtka Lunes Adria iz Klinča Sela, tvrdeći između ostalog da ona pogoduje jednoj tvrtki. Iz Grada su se branili time kako je Lunes Adria zakasnila sa žalbom jer je dostavljena izvan roka 9. siječnja (subota) te da su je oni zaprimili 13. siječnja. Međutim DKOM je ustvrdio da je žalba stigla na vrijeme jer, kako zakon propisuje, ako posljednji dan za žalbu pada na vikend ili blagdan, onda rok istječe prvog sljedećeg radnog dana. Kako je žalba zaprimljena u pošti 11. siječnja, uvažena je kao valjana.

S obzirom na to da je Lunes Adria tvrdila da natječajna dokumentacija pogoduje jednoj tvrtki, od Grada je zatraženo da dostavi dokumentaciju u roku od pet dana. Grad ju je dostavio deset dana kasnije, ali na stranom jeziku, pa DKOM traži da im se dostavi prevedena. Sedam dana kasnije Grad traži dodatnih deset dana za dostavu na hrvatskom, međutim DKOM to odbija uz obrazloženje da su imali dovoljno vremena.

Nakon što su pregledani dokazi DKOM je zaključio da je žalba u potpunosti osnovana. U nizu stavaka i na koje je žalitelj imao prigovore jedan je pomalo smiješan. Naime Grad je u Glavnom projektu natječajne dokumentacije naveo da se traži 'ispitivanje upravljanja vremenom uključenja i isključenja rasvjete kod automatskog upravljanja koje se obavlja uključenjem putem kamera/senzora nailaska vlaka na jednom kolosijeku te nailaska dva vlaka istovremeno na dva kolosijeka'. Problem je u tome što vlak u Zagrebu prelazi preko Željezničkog mosta, a ne preko Mosta mladosti.

U Gradu su se u odgovoru na ovaj dio žalbe pravdali da je napisan omaškom i da zapravo nije dio Glavnog projekta javne i dekorativne rasvjete Mosta mladosti, odnosno da nije vezan za predmet nabave. U DKOM-u su ovu stavku žalbe ocijenili kao neosnovanu jer su 'dokumentacijom bile propisane minimalne tehničke specifikacije za nabavu i ugradnju javne i dekorativne rasvjete, a nigdje nisu bili određeni elementi automatskog upravljanja rasvjetom putem kamera/senzora prilikom nailaska vlaka'. Međutim neki drugi jesu, zbog kojih je i poništen dio natječajne dokumentacije. Grad je u petak objavio izmijenjenu dokumentaciju, a rok za dostavu ponuda ostao je isti, 30. ožujka.