DALAJ-LAMA U SLOVENIJI

'Ponekad mali narodi mogu postići više nego veliki'

16.05.2012 u 21:11

Bionic
Reading

Tibetanski vjerski vođa Dalaj-lama u srijedu je slušatelje svoga predavanja u mariborskoj športskoj dvorani Tabor pozvao na suživot različitosti, empatiju i mir među narodima

Njegovo predavanje o održavanju duhovnog mira u vrijeme globalne krize, prenosila je i slovenska javna televizija.

Visoki gost Maribora, grada koji je ove godine proglašen europskom prijestolnicom kulture, u svom je predavanju naglasio da ljudi, osobito dolazeći naraštaj mladih, moraju mijenjati svijet, ne čekajući da to mogu umjesto njih učiniti političari ili vjerski vođe.

Za duhovni mir kojega neće pomutiti teškoće s kojima se pojedinac susreće u životu Dalaj lama je preporučio vježbu kroz praktično djelovanje, putem empatije prema drugima, te širenja kulture nenasilja, istaknuvši da to može promijeniti svijet, ali da je za duhovni mir potrebna vježba kako bi se iz pojedinca uklonili osjećaji kao što su zavist i ljutnja.

'Nemojte misliti da je pojedinac nemoćan, a ponekad i mali narodi mogu postići više nego veliki', rekao je među ostalim Dalaj-lama

'Gdje nema prijateljstva i ljubavi nema ni duhovnog mira, zato nam je duhovni mir tako potreban', rekao je među ostalim.

'Vi mladi imate priliku i odgovornost da promijenite svijet. Trebate imati dovoljno mudrosti, odlučnosti i entuzijazma, ali u prvom redu viziju - viziju tog novog, boljeg svijeta', rekao je.


Iako troškove Dalaj-lamina osiguranja prilikom boravka u Mariboru prema navodima lokalnih medija snosi država, njega neće primiti nijedan službeni predstavnika vlade. Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da je Dalaj-lama vjerski, a ne državni vođa, te da bi takav potez pogoršao odnose s Kinom.

Dalaj-lama će u četvrtak ujutro u Mariboru sudjelovati u panel raspravi 'Zašto (su potrebni) dijalog i solidarnost u globalnoj krizi'.

U panelu će uz Dalaj-lamu sudjelovati i gvatemalska aktivistica za ljudska prava Rigoberta Menchu Tum, bangladeški ekonomist Muhammad Yunus, te slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj.