EUROPSKI PARLAMENT OŠTRO PROTIV EU

'Ponašanje EU-a u Libiji mi se gadi i čini me bolesnim'

16.03.2011 u 17:27

Bionic
Reading

Nekolicina zastupnika Europskog parlamenta, među kojima i čelnici parlamentarnih skupina europskih liberala i zelenih, snažno su u srijedu osudili pasivnost Europske unije spram protuofenzive snaga Moamera Gadafija u libiji

"Zauzme li Gadafi Bengazi, bit će to pravi pokolj", upozorio je vođa liberala u EP-u, bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt tijekom parlamentarne rasprave u kojoj su sudjelovali predsjednici Europske unije Herman van Rompuy i Euroske komisije Jose Manuel Barroso

Dok Gadafi napada popunjenike, "EU u Tripoli upućuje misiju za prikupljanje informacija" i "odbija pomoći libijskom narodu da izvede svoju demokratsku revoluciju", naglasio je Verhofstadt

Ponašanje EU-a mi se gadi i čini me bolesnim", dodao je, popraćen pljeskom brojnih zastupnika. "Ništa nismo naučili iz prošlosti, baš ništa", naglasio je, nazvavši to "još jednom crnom stranicom Europske unije".

"Uvjereni sam Europljanin, ali na EU u ovom trenutku ne računam. Računam na Francusku, računam na Veliku Britaniju, računam na Sjedinjene Američke Države da daju primjer", zaključio je Verhofstadt

"Zašto se EU nije snažnije zauzela za zonu zabrane leta, pa to ne znači da se ide u rat"", zapitala se naglas čelnica zelenih u EP-u Rebecca Harms

"Odbijamo se svrstati na dobru stranu, na stranu onih koji su u pravu, a Europi tu slabost arapski svijet nikad neće zaboraviti ni oprostiti", upozorila je.

Njemačka je u srijedu odbila podržati plan o uvođenju zone zabrane leta iznad Libije, za koji se zauzimaju Francuska i Britanija, kako ne bi bila uvučena u rat u Libiji. "Ne želimo i ne možemo postati sudionici građanskog rata u sjevernoj Africi", izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u Bundestagu.

Ministar smatra da je zona zabrane leta vojna operacija prije jer bi prije nje bilo potrebno neutralizirati protuzračnu obranu. "Ne želimo se angažirati u akciji na kraju koje će njemački vojnici sudjelovati u ratu u Libiji", inzistirao je, što su zastupnici pozdravili pljeskom.

BAN KI-MOON POZVAO NA PREKID VATRE U LIBIJI

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je pozvao na prekid vatre u sukobima u Libiji i upozorio vlasti da će biti odgovorne za smrt civila ako napadnu Bengazi koji drže pobunjenici.

Glasnogovornik UN-a Martin Nesirky je rekao da je Ban bio "ozbiljno zabrinut" zbog vojne eskalacije, nakon izvješća da neposredno slijedi napad snaga Moamera Gadafija na Bengazi, drugi po veličini libijski grad. "Kampanja bombardiranja takvog urbanog središta, dovela bi u veliku opasnost živote civila", rekao je Nesirky, prenosi UN-ova web stranica.

Novinska izvješća navode da je Gadafijev sin Seif al-Islam predvidio da će snage libijske vlade ponovo zauzeti Bengazi u roku od dva dana, nakon što su te snage već potisnule pobunjenike s područja koja su držali u posljednjih nekoliko dana.

Nesirky je rekao da je Ban pozvao sukobljene strane da prihvate prekid vatre i poštuju rezoluciju UN-a, koja zahtijeva okončanje oružanog sukoba.

Posebni izaslanik UN-a za Libiju, Abdul Ilah Katib, napustio je Tripoli u srijedu nakon dvodnevnog posjeta tijekom kojeg je zahtijevao da libijske vlasti iskažu "čvrstu i nedvosmislenu predanost" za završetak borbi.

Francuska i Velika Britanija u srijedu su pozvale Vijeće sigurnosti UN da poduzme hitnu akciju za uspostavu zone zabrane leta nad Libijom, kako bi se zaustavili zračni udari vladinih snaga na pobunjenike, izvješćuje Reuters. Njima se pridružio i Libanon, a tri zemlje su zajednički podnijele nacrt rezolucije o 'no-fly' zoni, oslonjen na zahtjev Arapske lige da UN uvede tu mjeru radi zaštite libijskih civila.

No SAD, Rusija, Kina, Njemačka, Indija i druge članice Vijeća su ili neodlučne, ili su izrazile dvojbe oko toga prijedloga.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, u srijedu je tijekom posjeta Kairu izjavila za američku TV mrežu CBS da Gadafi želi sat vratiti unatrag i pobiti što je moguće više Libijaca dok nastoji vratiti kontrolu nad zemljom.

"Ono što gledate danas je priznanje da što god se odluči u Vijeću sigurnosti UN-a mora uključivati arapsko vodstvo i arapsko sudjelovanje", rekla je Clinton.

Po njezinim se riječima, razmatraju različite akcije, uključujući i zonu zabrane leta, ali i druge mjere kako bi se osigurala zaštita libijskih građana od njihovog vlastitog čelnika.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u srijedu kako bi kopnene operacije stranih snaga u Libiji vjerojatno značile njihovo uvlačenje u rat.

"Nacrt rezolucije predlaže dopuštanje kopnenih operacija. No, znamo što kopnene operacije znače, vjerojatno znače početak rata i to ne građanskog, nego rata s međunarodnim kontingentom", rekao je Medvedev na zajedničkoj konferenciji za tisak s premijerom Turske, Tajipom Erdoganom.

Rusija nije isključila potporu 'no-fly' zoni, no Medvedev je u srijedu ponovio ruske nedoumice oko toga koja bi zemlja i koje snage bile odgovorne za njezino nametanje.

Nacrt rezolucije, daje ovlasti članicama UN-a da "poduzmu sve nužne mjere za nametanje poštivanja" no-fly zone.