kazna vozaču

Bjelorus poljskim kamionom iz Mađarske pokušao u Hrvatsku prokrijumčariti gotovo 20 tona duhana

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 31.01.2019 14:19
  • Objavljeno 31.01.2019 u 14:19
Duhan

Duhan

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Bjeloruskog vozača kamiona, poljsku tvrtku za koju radi i vlasnika te tvrtke policija je prekršajno prijavila jer su prije osam dana preko graničnog prijelaza Terezino Polje iz Mađarske u RH pokušali prokrijumčariti gotovo 20 tona duhana, novčano su ukupno kažnjeni s 181 tisuće kuna, a naplatit će im se i trošarine od gotovo 12 tisuća kuna

Virovitičko-podravska policija u četvrtak je priopćila kako su granični policajci 23. siječnja na GP Terezino Polje na ulazu u RH kontrolirali kamion poljskih registracija, koji je vozio 35-godišnji bjeloruski državljanin. U tovarnom prostoru pronađene kartonske kutije s duhanom, i to nakon što je istim vozilom sat vremena ranije napustio Hrvatsku preko istog graničnog prijelaza.

U pregled kamiona i njegova tovarnog prostora potom su se uključili pripadnici mobilne jedinice Carine Osijek, te utvrdili da je Bjelorus kamionom u vlasništvu tvrtke iz Poljske u RH pokušao unije 90 kartonskih kutija s ukupno 19,8 tona duhana.

Bjelorus izašao iz RH pa se nakon sat vremena vratio s 20 tona duhana

Istragom su carinici i policajci otkrili da je taj vozač istim kamionom prvo napustio Hrvatsku, a potom se nakon sat vremena vratio na isti granični prijelaz s mađarske strane, a da pritom nije sukladno Zakonu i Pravilniku o trošarinama o namjeravanom unosu duhana obavijestio Carinsku upravu - Trošarinski ured za vezu o namjeravanom unosu duhanske sirovine.

Naime, na taj je način pokušao onemogućiti Carinskoj upravi provjeru i nesmetano obavljanje nadzora nad pošiljkom.

Tom 35-godišnjaku izdan je prekršajni nalog, kao i stranoj pravnoj osobi iz Poljske te odgovornoj osobi u toj tvrtki, a zbog kršenja Zakona o trošarinama.

Taj zakon propisuje da će se novčanom kaznom od 60 tisuća do dva milijuna kuna kazniti pravna osoba, od 30 tisuća do 100 tisuća kuna odgovorna osoba u toj pravnoj osobi.

Ista kazna vrijedi i za fizičku osobu ako obavlja isključivo djelatnost prijevoza energenata i proizvoda iz Zakona, ili duhanske sirovine pri unosu u RH i/ili otprema iz RH, odnosno ne obavijesti Carinsku upravu o namjeravanom prijevozu preko hrvatskog teritorija, radi dobivanja odobrenja za takvo kretanje.

Kazna od ukupno 181 tisuće kuna na vozača, poljsku tvrtku i vlasnika te tvrtke

Policija je u konkretnom slučaju izrekla novčanu kaznu za vozača, poljsku tvrtku i odgovornu osobu u toj tvrtki u ukupnom iznosu od 181 tisuće kune, te po 100 kn troškova prekršajnog postupka ponaosob.

Zakon propisuje i oduzimanje robe koja je predmet prekršaja te je ista i oduzeta.

Bit će podnesen i zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od gotovo 12 tisuća kuna, a izdano je rješenje o zadržavanju teretnog vozila po službenoj dužnosti, s rokom do okončanja postupka obračuna i naplate trošarinskog duga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!