sastanak u dubrovniku

[FOTO] Američki državni tajnik Pompeo: Mi ćemo dati povoljnu ponudu za zrakoplove, na Hrvatskoj je da donese suverenu odluku

02.10.2020 u 14:34

Bionic
Reading

Nakon susreta s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i obilaska Dubrovnika američki državni tajnik Mike Pompeo susreo se i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem

Plenković je kazao da su razmijenili mišljenja o različitim tema. 'Posebno smo dotaknuli, s obzirom da smo saveznici, činjenicu da smo proteklih godina radili da Hrvatska ispuni sve uvjete za ukidanje viznog režima. I vjerujemo da nam je ova godina omogućila da budemo ispod 3 posto odbijenih zahtjeva. Nadam se da će institucije SAD-a vidjeti da smo ispunili te preduvjete i da će hrvatski državljani uskoro, kroz idućih nekoliko mjeseci, ostati bez tog preduvjeta za ulazak u SAD', rekao je Plenković nakon sastanka.

Plenković je kazao da su teme razgovora bile i dvostruko oporezivanje te energetika. 'Najavili smo daljnji rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Sporazumu koji puno znači i za gospodarske aktivnsti, ali za građane Hrvatske i SAD-a. Razovarali smo i o energetskoj politici i o činjenici da će Hrvatska od 2021. godine, nakon puno godina i oklijevanja imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin', kazao je Plenković i dodao da je time Hrvatska stavljena na energetsku kartu Europe.

Razgovaralo se i o stanju u BiH, odnosima Europske unije i SAD-a.

  • +6
Mike Pompeo, Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

'Spomenuli smo i proces nabave vojnih zrakoplova, ali taj proces traje i kada Hrvatska sve evaluira onda će donijeti odluku', rekao je Plenković.

'Zahvaljujem tajniku Pompeu na posjetu i želimo predsjedniku Trumpu i supruzi brz oporavak', zaključio je Plenković.

Pompeo se zahvalio Plenkoviću što je samo zbog sastanka s njim doletio iz Bruxellesa, te kazao da mu je lijepo biti u Dubrovniku.

Hrvatsku je Pompeo pohvalio za njeno predsjedanje Europskom unijom. 'Hrvatska je uspješno omogućila borbu protiv pandemije covida tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom', rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

'SAD predviđa da će broj od preko 100 kompanija koje rade u Hrvatskoj porasti', kazao je Pompeo, dodavši da je Vlada olakšala uvjete za gospodarstvo i biznis.

Što se tiče viznog rižma Pomeo je uvjeren da će doći do ukidanja. 'Mi smo opredjeljeni za suradnju s Hrvatskom na ispunjavanju ostalih uvjeta', rekao je Pompeo.

'Što se tiče F-16 aviona, odluka je na čelništvu. Ponosim se našim proizvodima, mislim da imaju dobru vrijednost, to je u širem kontekstu naših odnosa. Potrudit ćemo se da postignemo dobre sigurnosne i ekonomske rezultate a Vlada RH će donijeti odluke, a mi ćemo ponuditi povoljne financijske uvjete. Pustit ćemo čelništvu RH da donosi suverene odluke u ime naroda', kazao je Pompeo upitan oko nabavke borbenih aviona.

  • +3
Sastanak Pompea i Plenkovića Izvor: Profimedia / Autor: Darko Bandic / AFP / Profimedia

Ranije je Pompea u Starom gradu dočekao hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, a nakon šetnje Stradunom posjetili su Memorijalni centar Rona Browna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsjednika Billa Clintona, tragično stradalom 1996. u padu zrakoplova u blizini zračne luke u Čilipima. Uz Browna je poginula i cijela delegacija s 34 osobe.

Pompeo, najviši dužnosnik američke vlade u posjetu Hrvatskoj u mandatu Donalda Trumpa, u Dubrovniku će se susresti i s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem.

Američki državni tajnik bi u petak mogao objaviti da hrvatskim građanima nakon trideset godina više neće biti potrebne vize za ulazak u SAD. Uvjet za to su manje od tri posto odbijenih zahtjeva. Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je rekao da još nema službeni izvještaj je li to zadovoljeno, no da je „vrlo optimističan”.

  • +26
Mike Pompeo stigao u Dubrovnik Izvor: Profimedia / Autor: Darko Bandic / AFP / Profimedia

Hrvatski politički vrh će s Pompeom razgovarati i o ukidanju dvostrukog oporezivanja između dviju država.

Dvije strane razgovarat će i o kupovini borbenih zrakoplova. SAD je uz Izrael, Švedsku i Francusku Hrvatskoj ponudio svoje avione, nove F-16.

Na dnevnom redu dubrovačkog sastanka mogle bi se naći i teme LNG terminala te 5G mreža - američku stranu brine širenje kineskog utjecaja, pa u tom smislu i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu.